MasterCard: До пет години селфитата ще заменят паролите

0
16


Mastercard започна налагането на нова технология, която ще позволи осъществяването на покупки онлайн чрез снимането на селфи вместо въвеждането на парола.

MasterCard Identity Check, каквото е името на технологията, ще позволи на хората, пазаруващи онлайн да доказват своята самоличност чрез поставянето на пръста си върху скенера на своя смартфон, снимането на селфи или просто като мигнат срещу селфи камерата. „Вярваме, че сиурността е една от бариерите, която всъщност пречи на експанзията на електронната търговия, тъй като на хората им се налага да запомнят пароли и това е доста неудобно“, споделя пред BusinessInsider Аджай Балла, президент на „Корпоративни решения за сигурност“ към MasterCard.

Понастоящем клиентите на компанията се възползват от технология, наречена SecureCode, за да удостоверят самоличността си онлайн. Това включва вкарването на парола при самото закупуване на стоката. Паролите обаче могат да бъдат забравени, откраднати или пресечени при вмъкването им в сайта, така че набор от финансови институции и технологични компании експериментират с различни иновативни методи за идентификация. По-рано тази година една британска компания наложи въвеждането на емоджи като защитен код, позволявайки на потребителите на банки да влизат в своите сметки чрез въвеждането на емоджита, вместо традиционните PIN-ове и пароли.

Балла обяснява, че биометричната авторизация не е нещо ново, но технологията дълго време не е била достатъчно гъвкава и лесна за употреба. „Селфитата са нещо много популярно днес, така че аз мисля, че те ще променят нещата, но ние сме в 210 държави, така че вярвам, че това, че позволяваме също и гласовото и лицевото разпознаване, както и пръстовата идентификация ще позволи на различни хора да се възползват от това, което им допада на тях най-много“.

Според проучване сред 10 000, проведено от страна на Norstat по поръчка на Mastercard, 53% от хората, които пазаруват онлайн забравят важна парола поне веднъж на седмица, губейки средно по десет минути във възстановяване на данните си. В резултат на това, близо една трета изоставят поръчването онлайн на различни стоки, а шестима от 10 заявяват, че това се е отразило в изпускането на срокове да си поръчат онлайн билети за концерт.

Компанията смята да въведе използването на MasterCard Identity Check през следващата година в САЩ, а от 2017 – да я пусне по целия свят. Това обаче няма да замени традиционните механизми за удостоверяване на самоличността, като двата метода ще съществуват паралелно.

„Смятам, че ще отнеме от три до пет години, за да се оттървем от паролите. На всяка нова технология ѝ трябва време, за да се възприеме масово, но смятам, че в рашитите страни, възприемането на едни такива технологии ще е значително по-масово – нещо, което сме видели да се случва и с други технологии“, завършва Балла.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за