Mastercard и българската финтех компания Paynetics представят дигиталния портфейл phyre

8
1817
Първият дигитален портфейл в България, който предлага дигитализация на разплащанията и картите за лоялност, плащания между потребителите и достъп до оферти на търговци

Mastercard и българската финтех компания Paynetics представят дигиталния портфейл phyre – сертифицирано мобилно приложение, позволявaщо на картодържателите да дигитализират разплащателна карта или карти за лоялност и да ги използват директно от мобилния си телефон. Това е първият дигитален портфейл в България, който позволява на картодържателите да плащат безконтактно, да събират точки в картите си за лоялност, да търсят оферти от търговски вериги и да осъществяват плащания помежду си – всички тези функции, чрез едно единствено приложение.

Мобилното приложение позволява на картодържателите да въведат всяка своя платежна карта, независимо от издателя, и да получат виртуална карта Mastercard, която след това се токенизира чрез Mastercard Digital Enablement Service, с което се защитава номера на картата и се гарантира висока сигурност на трансакциите.

Използвайки дигиталния портфейл phyre, потребителите могат да се възползват от сигурни, бързи и удобни мобилни безконтактни разплащания във всички магазини, в които е достъпна тази технология, не само в България, но и по целия свят. Mastercard Europe си е поставил за цел до 2020 безконтактното плащане да е възприет стандарт, на всички ПОС терминали в Европа. В България това ще се случи дори още по-рано – в края на 2018 г. Нещо повече, безконтактната технология  вече е достъпна и на някои банкомати в България.

Благодарение на разширените функции на приложението, потребителите могат да дигитализират всичките си карти за лоялност и да ги използват директно през смартфона си, оставяйки пластиката у дома.

В допълнение всички phyre потребители имат достъп до персонализирани оферти от любимите си търговски вериги. могат да събират точки от участващите търговски обекти, да проследяват движенията по сметката си, да търсят персонализирани оферти от любимите си търговски вериги и да използват ваучери за пазаруване при покупки. Сътрудничеството между Mastercard и Paynetics предоставя на българите иновативни разплащателни решения за по-лесно и по-безопасно ежедневие.

 Как работи дигиталния портфейл?

Сигурността на мобилните разплащания чрез Phyre е гарантирана от технологията Mastercard Digital Enablement Service (MDES). MDES използва стандарта „токенизация“ и дава възможност  мобилни телефони и други устройства да бъдат използвани като платежни карти. Използвайки phyre, картата се токенизира, като по този начин не само токен номерът е различен от „реалния“ номер на картата, нo също така е специфичен за устройството на потребителя Токенизираната разплащателна карта, намираща се в смартфон с NFC технология, позволява на телефона да комуникира с всеки безконтактен ПОС терминал в целия свят. Потребителят трябва единствено да доближи устройството до ПОС терминала по начина, по който го прави с безконтактната си банкова карта. MDES технологията вече е имплементирана в Android Pay, Apple Pay и Samsung Pay в много европейски държави, но тези  апликации все още не са достъпни за потребителите в България.

Приложението phyre е наистина уникален продукт не само за потребителите, но и за разплащателната индустрия като цяло. Не съществува друг дигитален портфейл в Европа, който да предлага токенизация на разплащателните карти, в комбинация с редица други функции. Благодарение на паневропейския си лиценз, phyre има всички шансове да се превърне в предпочитания дигитален портфейл не само за българските, но и за много други потребители в Европа. И това ще бъде следващото доказателство за лидерската позиция на българската финтех и стартъп екосистема.“, коментира Ваня Манова, мениджър за Българияи Македония, Mastercard.

Трансакции между потребителите, точки за лоялност, оферти от търговци и история на пазаруването в едно приложение

 Благодарение на разширените функции на приложението, потребителите могат да събират точки от участващите търговски обекти, да проследяват движенията по сметката си, да търсят персонализирани оферти от любимите си търговски вериги и да използват ваучери за пазаруване при покупки.

 Плащайки с дигиталния портфейл phyre, потребителят може незабавно да събира точки за лоялност, ако магазина предлага такава програма на клиентите си. Phyre премахва необходимостта за носене на множество карти за лоялност и банкови карти. Също така phyre дава на потребителите лесна за разбиране история на трансакциите, за да знаят точно къде и кога са пазарували.

 Всички потребители на phyre могат да изпращат и изискват плащания помежду си безплатно. Трансакциите между приятели са нарастваща тенденция, която влиза в полза при разделянето на общи сметки или изпращане на пари в чужбина. Получателят получава сумата незабавно и може да я похарчи веднага.

„Целта ни е да предоставим платежни услуги от съвсем ново поколение и да превърнем phyre в първия избор на потребителите в България, а и в Европа. Стартираме с дигитализиране на банкови карти и карти за лоялност, както и безплатни и мигновени преводи м/у потребителите, което покрива ежедневните нужди на потребителите. В бъдеще целим с phyre да може да платите абсолютно всичко: билети за градски транспорт, паркинг… Създаването на профил във phyre е безплатно, отнема минути и веднага може да получавате пари и да плащате с телефона си, наистина е много лесно. В допълнение е важно да отбележим и че phyre потребителите имат пълна прозрачност и проследимост на всички направени разходи.”, сподели  Константин Джелебов, изпълнителен директор на компанията.

Постоянният ангажимент на Mastercard да работи с финтех индустрията

„Представянето на дигиталния портфейл phyre е още един пример за дългосрочния фокус на Mastercard върху това да бъде доверен партньор на финтех компании по целия свят. Изключително удоволствие е да работим с динамични финтех компании като Paynetics и phyre, за да  предоставим на клиентите ни иновативни решения на по-високо ниво за повече удобство и сигурност. Финтех обществото е едно от най-ярките и бързоразвиващите се и Mastercard се ангажира да помогне на тези растящи бизнеси да разкрият пълния си потенциал.“, коментира Артур Туремка, генерален мениджър на Mastercard за Балканите.

Mastercard работи с финтех компании от дълги години, установявайки партньорства с пионери, които след това са се развили в международни брандове. Наскоро бе обявена инициативата Accelerate, която цели да подпомогне растежа на бързоразвиващата се финтех индустрия, отразява настоящия ангажимент на компанията към този сектор. Глобалната програма Start Path вече от няколко години дава шанс на стартъпите от целия свят да развият бизнеса си и да получат достъп до експертизата и бизнес партньорите на Mastercard. Местните офиси на Mastercard по целия свят подкрепят този подход като си партнират с локалната финтех индустрия, подкрепят редица инициативи и работят върху разплащателни решения, които променят начина, по който потребителите купуват и плащат.

8
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
4 Отговори на коментарите
7 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
djagi
djagi

Много е удобно, съгласен съм, но има една такса от 1 евро месечно (за първите 12 месеца, па след това кой знае, може и да е 50 евро…), което малко ме напряга… Регистрирах се, но карта не съм добавял, а вече не знам, дължа ли ги тези пари… В днешно време всеки гледа да те измами по някакъв начин, и не говоря за дребни мошеници, а банки, мобилни оператори и т.н. Абонираш се за нещо, после се оказва, че не можеш и да се откачиш. Първия месец 1 евро, втория 100… Ама да си чел текста с малките букви, на… Виж още »

Konstantin Djelebov
Konstantin Djelebov

Здравейте, първите 12 месеца няма такса, а след 12 месеца има такса от €1 🙂

Влад
Влад

Браво и ви пожелавам успех! Не съм любител на таксите! Имате трансферен бизнес => не правете фундаментални грешки! Таксите за подръжка са силно грешна стратегия! Не разчитайте на навиците! Акрил модела и подобни, в което предполагам се целите..(Бет бизнеса ) в бъдеще е залят! Ако има алтернатива и Гап в Бг , то е на пеймънт процесор. Не е далеч времето в което банките ще добавят към приложението си и тази функционалност. ПИБ предполагам го правят през близката им компания е-пей. Колкото до Великобритания, там мисля няма банка или билдинг сосайети, което да не предлага собствена такава функционалност. А и… Виж още »

djagi
djagi

Вече не е възможно да си редактирам коментара, но ще допълня, че след дадена отрицателна оценка на приложението в Google Pay, нямаше и две минути и от екипа на приложението се свързаха с мен по телефона! Момчето ми отговори на всичките ми въпроси. Първата година не се плаща никаква такса! Както и да е, смятам да ползвам приложението и определено съм изненадан от бързата реакция.

m$.
m$.

Имаш дело против mastecard във великобретания за 24 млрд £.

TGR
TGR

Звучи добре, но трябва да се разгледа по-подробно дребният шрифт и *ките.
А и не знам защо, но аз лично предпочитам Visa. До сега никъде не съм имал проблем било то в Германия, Франция, САЩ, Англия и други.
Докато с Мастер и в България съм имал проблеми, а за закупуване на самолетни билети и резервации просто изключено.
Иначе съм от тези хора, които предпочитат да плащат с карта а с телефона ще ми е супер удобно.

Иван
Иван

Звучи интересно! Но защо в сайта на фирмата (paynetics.digital) има друг портфейл, който не мога да намеря никъде – Payoo?

SiKo
SiKo

Съвременно приложение, но неприложимо за мен (и за доста други потребители на iOS). Плащанията са възможни само за Android и само с MasterCard. Където и да съм ходил в чужбина Visa работи без проблем докато с MasterCard не е така. Има още да се развива и със сигурност ще го пробвам когато достигне и до iOS.