Mastercard и българската финтех компания Paynetics представят дигиталния портфейл phyre

8
2592
Първият дигитален портфейл в България, който предлага дигитализация на разплащанията и картите за лоялност, плащания между потребителите и достъп до оферти на търговци

Mastercard и българската финтех компания Paynetics представят дигиталния портфейл phyre – сертифицирано мобилно приложение, позволявaщо на картодържателите да дигитализират разплащателна карта или карти за лоялност и да ги използват директно от мобилния си телефон. Това е първият дигитален портфейл в България, който позволява на картодържателите да плащат безконтактно, да събират точки в картите си за лоялност, да търсят оферти от търговски вериги и да осъществяват плащания помежду си – всички тези функции, чрез едно единствено приложение.

Мобилното приложение позволява на картодържателите да въведат всяка своя платежна карта, независимо от издателя, и да получат виртуална карта Mastercard, която след това се токенизира чрез Mastercard Digital Enablement Service, с което се защитава номера на картата и се гарантира висока сигурност на трансакциите.

Използвайки дигиталния портфейл phyre, потребителите могат да се възползват от сигурни, бързи и удобни мобилни безконтактни разплащания във всички магазини, в които е достъпна тази технология, не само в България, но и по целия свят. Mastercard Europe си е поставил за цел до 2020 безконтактното плащане да е възприет стандарт, на всички ПОС терминали в Европа. В България това ще се случи дори още по-рано – в края на 2018 г. Нещо повече, безконтактната технология  вече е достъпна и на някои банкомати в България.

Благодарение на разширените функции на приложението, потребителите могат да дигитализират всичките си карти за лоялност и да ги използват директно през смартфона си, оставяйки пластиката у дома.

В допълнение всички phyre потребители имат достъп до персонализирани оферти от любимите си търговски вериги. могат да събират точки от участващите търговски обекти, да проследяват движенията по сметката си, да търсят персонализирани оферти от любимите си търговски вериги и да използват ваучери за пазаруване при покупки. Сътрудничеството между Mastercard и Paynetics предоставя на българите иновативни разплащателни решения за по-лесно и по-безопасно ежедневие.

 Как работи дигиталния портфейл?

Сигурността на мобилните разплащания чрез Phyre е гарантирана от технологията Mastercard Digital Enablement Service (MDES). MDES използва стандарта „токенизация“ и дава възможност  мобилни телефони и други устройства да бъдат използвани като платежни карти. Използвайки phyre, картата се токенизира, като по този начин не само токен номерът е различен от „реалния“ номер на картата, нo също така е специфичен за устройството на потребителя Токенизираната разплащателна карта, намираща се в смартфон с NFC технология, позволява на телефона да комуникира с всеки безконтактен ПОС терминал в целия свят. Потребителят трябва единствено да доближи устройството до ПОС терминала по начина, по който го прави с безконтактната си банкова карта. MDES технологията вече е имплементирана в Android Pay, Apple Pay и Samsung Pay в много европейски държави, но тези  апликации все още не са достъпни за потребителите в България.

Приложението phyre е наистина уникален продукт не само за потребителите, но и за разплащателната индустрия като цяло. Не съществува друг дигитален портфейл в Европа, който да предлага токенизация на разплащателните карти, в комбинация с редица други функции. Благодарение на паневропейския си лиценз, phyre има всички шансове да се превърне в предпочитания дигитален портфейл не само за българските, но и за много други потребители в Европа. И това ще бъде следващото доказателство за лидерската позиция на българската финтех и стартъп екосистема.“, коментира Ваня Манова, мениджър за Българияи Македония, Mastercard.

Трансакции между потребителите, точки за лоялност, оферти от търговци и история на пазаруването в едно приложение

 Благодарение на разширените функции на приложението, потребителите могат да събират точки от участващите търговски обекти, да проследяват движенията по сметката си, да търсят персонализирани оферти от любимите си търговски вериги и да използват ваучери за пазаруване при покупки.

 Плащайки с дигиталния портфейл phyre, потребителят може незабавно да събира точки за лоялност, ако магазина предлага такава програма на клиентите си. Phyre премахва необходимостта за носене на множество карти за лоялност и банкови карти. Също така phyre дава на потребителите лесна за разбиране история на трансакциите, за да знаят точно къде и кога са пазарували.

 Всички потребители на phyre могат да изпращат и изискват плащания помежду си безплатно. Трансакциите между приятели са нарастваща тенденция, която влиза в полза при разделянето на общи сметки или изпращане на пари в чужбина. Получателят получава сумата незабавно и може да я похарчи веднага.

„Целта ни е да предоставим платежни услуги от съвсем ново поколение и да превърнем phyre в първия избор на потребителите в България, а и в Европа. Стартираме с дигитализиране на банкови карти и карти за лоялност, както и безплатни и мигновени преводи м/у потребителите, което покрива ежедневните нужди на потребителите. В бъдеще целим с phyre да може да платите абсолютно всичко: билети за градски транспорт, паркинг… Създаването на профил във phyre е безплатно, отнема минути и веднага може да получавате пари и да плащате с телефона си, наистина е много лесно. В допълнение е важно да отбележим и че phyre потребителите имат пълна прозрачност и проследимост на всички направени разходи.”, сподели  Константин Джелебов, изпълнителен директор на компанията.

Постоянният ангажимент на Mastercard да работи с финтех индустрията

„Представянето на дигиталния портфейл phyre е още един пример за дългосрочния фокус на Mastercard върху това да бъде доверен партньор на финтех компании по целия свят. Изключително удоволствие е да работим с динамични финтех компании като Paynetics и phyre, за да  предоставим на клиентите ни иновативни решения на по-високо ниво за повече удобство и сигурност. Финтех обществото е едно от най-ярките и бързоразвиващите се и Mastercard се ангажира да помогне на тези растящи бизнеси да разкрият пълния си потенциал.“, коментира Артур Туремка, генерален мениджър на Mastercard за Балканите.

Mastercard работи с финтех компании от дълги години, установявайки партньорства с пионери, които след това са се развили в международни брандове. Наскоро бе обявена инициативата Accelerate, която цели да подпомогне растежа на бързоразвиващата се финтех индустрия, отразява настоящия ангажимент на компанията към този сектор. Глобалната програма Start Path вече от няколко години дава шанс на стартъпите от целия свят да развият бизнеса си и да получат достъп до експертизата и бизнес партньорите на Mastercard. Местните офиси на Mastercard по целия свят подкрепят този подход като си партнират с локалната финтех индустрия, подкрепят редица инициативи и работят върху разплащателни решения, които променят начина, по който потребителите купуват и плащат.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари