Mastercard

Компанията, доставяща решения в областта на банковото разплащане Mastercard анонсира своите планове да разработи банкова карта за безконтактно разплащане с използването на пръстов отпечатък вместо PIN, информира ZDNet.

За тази цел, Mastercard обединяват усилия с компанията, оперираща в сферата на управлението на идентичността Idemia и базирания в Сингапур финтек стартъп MatchMove. Съвместно разработваната от тях банкова карта, чието проектно име е F.Code Easy има вграден сензор, който позволява на притежателя ѝ да опълномощи плащане с пръстов отпечатък, като въпросният сензор ще получава енергия от разплащателните терминали. Вместо в база данни, всички биометрични данни ще се съхраняват в чип на картата, което допълнително ще обезпечи защитата и сигурността на безконтактното разплащане, обясняват създателите на проекта.

„С прехода на хората към безконтактните разплащания, биометричната карта обещава повече избор и по-голяма сигурност за потребителите“, споделя в официално изявление изпълнителният президент на Mastercard Asia Pacific Матю Драйвър. Именно Азия ще е тестовата база за решението на трите компании.

Картата се очаква да се появи още в края на настоящата година, като тя ще е разработена от Idemia и издавана от MatchMove и ще бъде раздадена в началото на служителите на трите компании.

Това не е първата карта на Mastercard с вграден биометричен чип в нея. Компанията представи такова решение още преди три години в Южна Африка. Година по-късно сходна технология беше представена и от създателите на SIM карти Gemalto, които пуснаха кредитна карта за безконтактно разплащане с четец на пръстови отпечатъци за клиентите на Bank of Cyprus.

2.3 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари