McAfee: Съвременните автомобили са застрашени от хакери

2
22

В последните години колите стават все по-претъпкани с всевъзможни дигитални технологии, които увеличават комфорта и сигурността на пътниците. Високотехнологичните добавки обаче носят не само ползи, но и опасности. Според специалистите по сигурността на McAfee, все повече се увеличава опасността от кражба на лична информация и проследяване на навиците и местоположението на хората, заради прекаленото цифровизиране на автомобилите.

В един от последните доклади на McAfee се казва, че все по-сложните компютри, които се инсталират в колите дават на хакерите широко поле за изява. Колкото по-сигурни стават колите заради многото чипове и сензори, с които са оборудвани, толкова по-податливи стават и за злонамерени действия.

„С добавянето на все повече нови функции в дигиталните технологии, използвани при превозните средства се увеличава и опасността от атаки и зловредни манипулации в системите”, е мнението на Стюърт МакКлър, който е вицепрезидент на McAfee.

Хакването на персоналния компютър на даден човек може да вгорчи живота му по безброй много начини, но хакнатият автомобил има потенциал да се превърне в реална опасност за физическата сигурност на шофьора и неговите пътници, което е особено голям проблем. Хакерите биха могли да получат контрол върху въздушните възглавници, електронните ключалки, режимите на работа на двигателя и дори спирачките. Сред по-косвените рискове е възможността за проследяване на маршрута, който изпълнява жертвата чрез вградените GPS възможности в колите. Друга персонална информация може да бъде открадната чрез безжичните връзки с BlueTooth или други технологии.

На тазгодишната Black Hat конференция, която се проведе в Лас Вегас, бяха направени демонстрации, които показаха колко лесно е един съвременен автомобил да бъде заключен или отключен дистанционно от неоторизирани лица. Хакерите са успели още да стартират двигателя и да получат контрол над бордовия компютър, като всичко това е станало от разстояние.

Според McAfee един от проблемите е, че технологиите, които защитават новите коли от хакерски посегателства са много примитивни и разбиването им става прекалено лесно. Защитата на бордовите системи от външни посегателства изостава за сметка на постоянното въвеждане на други нови функции. Устойчивостта срещу дистанционни намеси обикновено е последна грижа на автомобилните производители, когато планират новите си проекти.

Уязвимостите в колите са доста притеснителни, още повече, че по пътищата вече има автомобили без шофьори, каквито са експерименталните модели на Google, които се управляват на 100% от компютър.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
danchobg
danchobg

Съвременните автомобили са застрашени от хакери…… СЕРИОЗНО ЛИ??????????? НАПРАВО ТАЗИ НОВИНА НИКОЙ ДО СЕГА НЕ Я ЗНАЕШЕ. ДАЖЕ НЕ Е И ОЧЕИЗВАДНО.

ti6o
ti6o

Добре е, че отново се стигна до този извод. До колкото си спомням преди няколко месеца точно тук имаше новина, в която пак за това ставаше въпрос.