Ако сте редовни посетители на Facebook може лесно да разберете как чрез т.нар. „спонсорирани“ съобщения и чрез други начини, едни хора използват платформата на социалната мрежа за подмяна на реалността. И тук съвсем не става дума за плоскоземците или антиваксърите. Не, става дума за самата тъкан на действителността, в която живеем. Огромната потребителска база на Facebook, мощните алгоритми и човешката психология (помните ли експеримента с роклята?) направиха от един истински феномен в онлайн пространството, огромно синьо чудовище за контрол – контрол на мисълта, контрол над поведението, над самата спомената действителност. Има ли самият Facebook вина за това? Виновен ли е производителя на пистолета, че с него са убили някого? Отговорът на този въпрос не е лесен.

Мнозина обаче не възнамеряват да мислят над този отговор и не чакат да бъдат засипвани от противоречиви послания или да слушат обърканите обяснения на Марк Зъкърбърг и се насочват към други сходни онлайн платформи. Такава например се явява MeWe. Приложението на социалната мрежа, обещаваща поверителност и липса на реклами, вече е номер едно в категорията за социални апликации в Google Play и номер три при най-сваляните приложения в магазина на Android въобще.

Само през последната седмица, MeWe е добавила нови 2.5 милиона потребители, предава ZDNet. Създадена през 2016, платформата има девет милиона потребители през октомври миналата година, а днес са 15.5 милиона, като половината от потребителите ѝ са извън Щатите. MeWe е преведена на 20 езика, като е най-сваляното социално приложение в Хонг Конг, държава, в която темата за свободата е особено чувствителна, откакто Китай си върна властта над нея.

От компанията споделят пред медията, че броя на потребителите им наскоро е нараснал значително, благодарение на хора, които търсят социална мрежа, която не гледа на тях като на стока, а като на потребители, които желаят да изпитат удоволствие от участието си в нея – без реклама, без таргетиране и манипулация на новинарския поток. Показателно за настроенията на хората се явява това, че MeWe е изместен на трето място по най-сваляно приложение от две други социални приложения, рекламирани като свободна алтернатива на големите социални приложения – Signal и Telegram. Те получиха наскоро неочакван подарък от Facebook, които решиха да монетизират допълнително собствеността си над WhatsApp.

„Главната страница може да е леко объркваща понякога, но може бързо да се научите как да е фокусирана над информацията, която искате да виждате. Мисля, че платформата ще продължи да расте с пристигането на все повече и повече хора, които искат да се радват над свободата на това, което виждат пред себе си и освободения ѝ от реклами изглед“, коментира Елийн Грийн от ZDNet. „Пожелавам дълъг живот на MeWe. Влюбена съм в това, което виждам досега. Една свободна от реклама социална платформа с възможност да си платите за допълнителни функционалности със сигурност ще доминира в бъдеще над претъпкания с реклама „фримиум“ модел, който намразихме“.

3 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари