Megaupload бил затворен въпреки съдействието на Ким Дотком с ФБР

0
39

През 2010 г. няколко човека от вече нефункциониращия уебсайт NinjaVideo съхраняват на сървърите на Megaupload 39 видео файла съдържащи материал, нарушаващ авторските права . Това им действие не остава незабелязано от ФБР, които вече водят разследване над NinjaVideo и собствениците му. Именно в резултат на разследването срещу NinjaVideo, властите издават заповед за обиск на сървърите на Megaupload, която задължава Ким Дотком и подопечните му да предадат информация на полицията свързана с въпросните потребители. Но въпреки съдействието, което оказват от Megaupload, Ким Дотком и Megaupload не само, че не са „потупани по рамото“ за помощта, която оказват, ами и доказателствата намерени при обиска се обръщат срещу създателя на сайта за споделяне на файлове, водещи до спирането на дейността на Megaupload.

Документът от пролетта на 2012г., с който Megaupload се обвиняват в делото срещу тях за нарушаване на авторското право, съдържа материали, които подсказват, че властите може би са нарушили определени законови положения в разследването си срещу Megaupload и неговите оператори. Така например, в обвинението се заявява, че Megaupload не са изтрили въпросните материали, които са нарушавали авторското право, но самият Дотком тази седмица заявява пред TorrentFreak, че файловете, които са били обект на разследването на ФБР са били намерени от неговите сътрудници и оставени на сървърите, именно под давлението на ФБР. Самата заповед за обиска на сървърите на Megaupload идва само няколко дена преди ареста на операторите на NinjaVideo, като ФБР са дали ясно да се разбере, че въпросната заповед трябва да остане в тайна, а намерените файлове – оставени на съхранение на сървърите на Megaupload. Когато Дотком се свързал с властите по-късно, за да разбере какво да прави с тези файлове, той не получил отговор. Фактът, че от Megaupload съдействат на властите и не са изтрили въпросната информация от сървърите си, за да може ФБР да изгради стабилно обвинение срещу NinjaVideo е трябвало да им даде защита от DMCA – законът, регламентиращ правилата за ползване на авторски права на територията на САЩ.

Самият Дотком подчертава, че заявлението на съда за това, че атаката над Megaupload е оправдана, е неетично. Още повече, че именно тези 39 файла са в основата на повдигнатите обвинения срещу Megaupload за нарушаване на авторските права и последвалото спиране на сайта.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари