Mercedes и Bosch с общ проект за роботаксита

0
59

В качеството си на един от лидерите на световния автомобилен пазар, Mercedes показват амбицията да са първенци във всяка една нова област тук. Такива безспорно са автономните превозни средства и електрическите возила. Миналата година компанията обяви плановете си от заводите ѝ да почнат да излизат първите електромобили до края на това десетилетие. Компанията представи също и концепт на електрически камион, а също така и автономен автобус.

Тези дни компанията обяви сключването на сделка с друг немски технологичен гигант – BOSCH – в областта на автономните возила и по-точно в полето на роботизираните таксита. Идеята зад този тип транспорт е ясна. Компания, поддържаща гараж от роботизирани таксита би спестила значителни средства от поддръжка и наемане на работна ръка. Съответно и търсенето на подобен тип автомобили от такси компаниите вероятно ще е стабилно.

BOSCH от своя страна имат сериозни амбиции на IoT пазара и свързаните устройства. Техните планове са да доставят инфраструктурните инструменти и технологии, които да помогнат на свързаните устройства – между които са и свързаните автомобили – да си комуникират по един надежден и фунционален начин. Миналата пролет компанията представи и единната платформа IoT Cloud, чиято цел е именно такава – да предложи една базисна платформа, посредством която свързаните вещи да комуникират помежду си и да произвеждат и обработват ценните данни. Година по-ранно пък Bosch обявиха навлизането си на полето на автономните превозни средства.

Очаква се, че с настоящата сделка, както Mercedes, така и BOSCH ще извлекат ползи – за Mercedes това може да са спестени години в проучвания и разработване на работещи решения, а за BOSCH – привличането на клиент от ранга на автомобилния концерн и техните потребители към IoT платформата на кокмпанията.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари