Mercedes показа автобуса на бъдещето

5
418

Немският автомобилен гигант Mercedes-Benz демонстрира възможностите на своя „автобус на бъдещето“ – високотехнологично превозно средство за обществен транспорт. Future Bus е полуавтономен автобус, притежаващ набор от камери и радари, GPS и сензори, позволяващи му да се движат автономно, като може да комуникира със смарт пътни знаци, да разпознава обкръжението, в това число и пешеходци. Макар и да се движи автономно, присъствието на шофьор е задължително, като той може да приведе системата в ръчен режим с едно натискане на бутон.

Системата, която е отговорна за всичко това – City Pilot – се базира на технология, която използват камионите на Daimler Actros – Highway Pilot.

Mercedes смятат, че автобусите са перфектното превозно средство за развитието на автономните технологии, тъй като те винаги се движат по предварително зададени маршрути, спазвайки строго разписание, което улеснява задаването на средата, в която те оперират. Компанията изтъква, че те могат да бъдат програмирани да разпознават и се движат в тунели и в сложни пътни обстановки, както и на кръстовища. Изграждането на автономните системи в автобусите е по-лесно, отколкото тези за автомобили, тъй като въвежданите данни са фиксирани и това улеснява разположените по него камери да разпознават по лесно по предварително заредени изображения.

Компанията демонстрира възможностите на Future Bus в реална обстановка – по 20-километрово трасе от амстердамското летище „Шипхол“ до Хаарлем.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари