Mercedes-Benz изтегля 1,29 милиона автомобила заради грешка в софтуера

3
877

Mercedes-Benz САЩ изтегли 1,29 милиона превозни средства заради повреда в своя софтуер eCall, при който е установена грешка, поради която може да не предостави правилното местоположение на превозното средство на спешните екипи за реагиране след катастрофа, както би трябвало да се случва, съобщават от Car and Driver.

Изтеглянето обхваща превозни средства, произведени от 2016 до 2021 г. година и те включват модели CLA-клас, GLA-клас, GLE-клас, GLS-клас, SLC-клас, A-клас, GT-клас, C-клас, E-клас, S – Клас, CLS-клас, SL-клас, B-клас, GLB-клас, GLC-клас и G-клас превозни средства, според Националната администрация за безопасност на движението по пътищата на САЩ.

Автомобилният производител заяви, че не са установени случаи на материални щети или наранявания, причинени от проблема, и планира да предостави безплатна актуализация на софтуера, която да бъде инсталирана дистанционно на автомобилите, или чрез софтуерно надграждане при дилърите. Изтеглянето на предвидените автомобили обаче няма да бъде отменено, дори ако започне дистанционно разпространение на актуализацията, като според настоящия график, който компанията е разработила, то ще започне  на 6 април.

Mercedes-Benz заяви, че „временен срив на захранването на комуникационния модул, причинен от катастрофа, може да доведе до неправилно отчитане на информацията за местоположението на автомобила по време на потенциален спешен случай, когато може да бъде необходимо бързо реагиране от органите за защита“. „Другите възможности на функцията за автоматично и ръчно повикване на медицинска или пътна помощ при спешни случаи обаче остават напълно работещи“, добави компанията.

Ройтерс съобщи, че през 2019 г. Mercedes-Benz в Европа е разследвал инцидент, при който автоматичната система eCall е предоставила неправилна информация за местоположението на превозно средство, когато е имало необходимост от бързо реагиране и указване на спешна медицинска и пътна помощ. Компанията е открила и други ситуации, при които е била предадена неправилна информация за местоположението на автомобила. Ако разгледаме автомобилните форуми можем да открием не малко публикации, в които някои потребители и експерти разказват подобни ситуации. На този етап не става ясно дали проблемът ще бъде коригиран стоково при най-новите автомобили на компанията, които излизат директно от завода, или дори за някои от тях ще бъде необходимо допълнително актуализиране на софтуера след първоначалната му инициализация.

3 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари