Mercedes-Benz обяви водородните автомобили за нерентабилни

10
1179

Daimler спира производството на леки автомобили с водородни горивни елементи. Компанията разработва тази технология от 30 години, но в края на краищата стигна до извода, че използването на водородно гориво е твърде скъпо и производството на подобен автомобил струва минимум два пъти повече от производството на електромобил от същия клас.

Mercedes-Benz спря производството на комбито GLC F-Cell, което е единственият от водородните автомобили на бранда, разработен през 2013 година с помощта на специалисти от Ford и Nissan. Тогава трите компании се обединиха, за да започнат производството на съвместен автомобил с водородни горивни елементи. Mercedes-Benz бе единствената от трите компании, която изпълни своята част от програмата и произведе автомобил с водородно гориво.

Германската компания произведе само няколко стотици бройки на GLC F-Cell, понеже производствените разходи се оказаха твърде високи. Тези автомобили се използваха при анонса и за демонстрации, но не се появиха на пазара. Няколко екземпляра бяха дадени на германските министерства и на железопътната компания Deutsche Bahn.

Уеб порталът Electrek допълва, че автомобилите с водородни горивни елементи са се оказали минимум два пъти по-скъпи за производство в сравнение с еквивалентните електромобили с акумулаторни батерии.

Автомобилът GLC F-Cell има резервоар за 4,4 кг водород, който е достатъчен за 478 км пробег плюс акумулаторен блок с 13,5 KW батерии, който осигурява още 50 км пробег.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
10 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари