Messenger вече ще изисква Facebook акаунт за регистрация

1
816

Контролът над приложението за чат Messenger се засилва тази седмица. Гигантът в социалните мрежи заяви, че ще изисква новите потребители, които искат да се регистрират в приложението за комуникация Messgner, да го свържат с акаунта си във Facebook, което ефективно ги принуждава да разкрият самоличността си и да обвържат кореспонденциите си с профила си социалните мрежи.

Facebook направи този ход, за който по-рано беше съобщено от VentureBeat, защото „огромно мнозинство от хората, които използват Messenger така или иначе имат акаунт във Facebook и използват двете услуги взаимно и искаме да опростим процеса.“, заяви в съобщение говорител на Facebook. Съществуващите акаунти в Messenger, които не са свързани с Facebook акаунта, засега няма да е необходимо да правят никакви промени.

През 2015 г. Facebook започна да позволява на хората да се регистрират за услугата му съобщение само с телефонния си номер, а не с профил в социалната мрежа, което даде възможност на мнозина да го използват като още едно чат приложение подобно на Viber или WhatsApp, без да е необходимо да е обвързано с използването на социалната мрежа, но ето че сега от компанията искат да променят това.

Защо Facebook прави това?

Промяната идва като част от стратегията на Facebook за по-тясното обвързване на трите големи услуги, които предлага – Messenger, социалната мрежа за споделяне на снимки Instagram и услугата за кратки текстови съобщения WhatsApp със социалната мрежа. Докато прави тези промени, Facebook заяви, че комуникацията между трите услуги, която осъществяват потребителите ще бъде криптирана от край до край, което означава, че само подателят и получателят на съобщенията ще могат да ги преглеждат и се гарантира, че никой не разполага с ключа за криптиране и комуникацията е напълно защитена.

Facebook не просто свързва по-плътно трите си най-големи услуги в социалните мрежи. Освен това се говори, че планира да направи комуникациите на своите платформи като цяло по-конфиденциални, преминавайки към частни групови чатове и комуникации между двама събеседници или частни групи за чат вместо познатите до сега публични канали излъчващи съобщения до голяма аудитория в стил „новинарски емисии“, с които компанията стана известна.

„Вярвам, че бъдещето е в личното. Това е следващата глава в историята на нашите услуги.“, заяви съоснователят и главен изпълнителен директор на компанията Марк Зукърбърг в прес съобщение по-рано тази година.

От компанията не са дали отговор на искане за допълнителен коментар.

Припомняме как по-рано стана известно, че приложението WhatsApp е пропито с редица уязвимости и бъгове, които позволят на достатъчно умел хакер да проникне и да инсталира зловреден код на устройствата. Към този етап няма информация дали съществува уязвимост, която компрометира самата кореспонденция – тоест някой да може да чете съобщенията въпреки криптирането.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари