fbpx
16.4 C
София

Meta планира да представи платформа за разплащания в криптовалути

Най-четени

Компанията Meta, която притежава и управлява социалната мрежа Facebook, планира да пусне платформа за разплащания, която поддържа криптовалути. В заявка, изпратена до Службата за патенти и търговски марки в Съединените щати, Meta е подала пет заявки за нова платформа, която ще се нарича Meta Pay. Според специалиста по търговски марки Джош Гербен документите показват, че компанията планира да пусне нова разплащателна услуга, която ще позволи на потребителите да обменят фиатни валути в криптовалути и редица други транзакции.

Приложението на Meta е кандидатствало за необходимите лицензи, които биха му позволили „да работи като онлайн услуга тип социална мрежа за инвеститори, позволяваща финансови сделки и обмен на цифрова валута, виртуална валута, криптовалута, цифрови и блокчейн активи, дигитализирани активи, цифрови токени, крипто токени и други токени.“

По-рано този месец Instagram заяви, че потребителите ѝ вече ще могат да демонстрират своето NFT изкуство в платформата. Популярната социална мрежа, която също е собственост на Meta, ще позволи интегриране с блокчейн мрежите на Ethereum, Polygon, Solana и Flow, за да позволи всичко това. Потребителите ще трябва да добавят своите крипто портфейли като Metamask и да докажат собствеността си върху дадено NFT, преди да имат възможността да го качат на платформата.

През месец март главният изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг заяви, че Instagram проучва планове за добавяне на NFT към платформата. Тогава възникнаха и първите намеци, че компанията може би има визията да разшири поддържането си на блокчейн технологии. Припомняме, че преди години компанията също обяви проект за собствена криптовалута, но поради редицата отпори и регулаторни затруднения, които той срещна, в крайна сметка беше изоставен.

През януари тази година в доклад на Financial Times стана ясно, че Meta проучва редица планове за даване на възможност на потребителите да създават, демонстрират и продават NFT съдържание във Facebook и Instagram. По-специално, лидерът на Instagram Адам Мосери каза през декември миналата година, че неговата социална мрежа активно проучва NFT технологиите. Тогава той каза: „Все още нямаме нищо, което да можем да обявим, но определено активно проучваме NFT“. Преди това Зукърбърг също каза през октомври, че проекта за Метавселена в крайна сметка ще има няколко ключови принципа, на които ще се базира, като един от тях ще бъде именно автентичното доказване на собствеността върху дадени виртуални стоки или активи, като вижда този принцип като реализируем с помощта на NFT.

На този етап все още нямаме детайлна и ясна визия какво би представлявала Meta Pay, нито кои ще бъдат първите места, където компанията ще интегрира услугата си за разплащания.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини