fbpx
13.8 C
София

Meta позволи на Тръмп да се върне във Facebook и Instagram

Meta забрани достъпа на бившия президент до социалните си мрежи след щурма на Капитолия на 6 януари преди две години.

Най-четени

Meta обяви в сряда, че ще позволи на бившия президент Доналд Тръмп да се завърне във Facebook и Instagram две години след като му забрани достъпа до Facebook и Instagram.

В публикация в блога си в сряда Meta обяви, че ще възстанови акаунтите на Тръмп през следващите няколко седмици. Ако Тръмп отново наруши политиките за съдържание на Meta, компанията заяви, че акаунтите му ще подлежат на допълнително спиране, вариращо от един месец до две години, „в зависимост от тежестта на нарушението“.

„Като общо правило не искаме да пречим на открития, публичен и демократичен дебат в платформите на Meta – особено в контекста на изборите в демократични общества като Съединените щати“, каза Клег в публикация в блога си в сряда. „Обществеността трябва да може да чуе какво казват нейните политици – доброто, лошото и грозното – за да може да направи информиран избор при гласуването си.“

Като част от съобщението от сряда Meta актуализира своите политики, за да отчете съдържанието, което не нарушава изрично правилата ѝ, но би могло да насърчи насилствено или вредно поведение, подобно на щурма срещу Капитолия на 6 януари 2021 година. Ако това съдържание бъде идентифицирано в бъдеще, Meta заяви, че ограничава разпространението му, като например ограничава възможността на даден потребител да споделя дадена публикация. Компанията може също така да ограничи достъпа на даден акаунт до инструменти за реклама.

Тръмп беше „изгонен“ от Facebook и Instagram след щурма на Капитолия на 6 януари преди две години. Тогава главният изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг заяви, че Тръмп е отстранен от Facebook и Instagram заради провокиране на насилие и възхваляване на действията на бунтовниците. Meta беше една от първите платформи, които забраниха достъпа на бившия президент, като на практика премахна всички негови акаунти от основните услуги на социалните медии.

Първоначално Meta наложи бан на Тръмп за неопределено време, но по-късно компанията преразгледа това решение, след като получи насоки от своя Надзорен съвет – вътрешен панел от експерти, които съветват компанията при вземането на решения за модериране на съдържание. Бордът твърди, че безсрочната забрана е неуместна, и призовава Meta да подготви нови политики, регулиращи вредните изказвания на публични личности. Към юни 2021 година Ник Клег, вицепрезидент по глобалните въпроси на Meta, обяви, че забраната за достъп до Facebook и Instagram на Тръмп ще продължи две години, а компанията ще реши дали да възстанови акаунтите му, след като „рискът за обществената сигурност отпадне“.

В същата публикация в блога от юни Клег заяви, че компанията ще въведе „строг набор от бързо ескалиращи санкции, които ще бъдат задействани, ако г-н Тръмп извърши нови нарушения в бъдеще“, до окончателното премахване на неговите страници и акаунти.“

Акаунтът на Доналд Тръмп в Twitter беше възстановен през ноември миналата година. След като закупи компанията, главният изпълнителен директор на Tesla Елон Мъск проведе анкета в Twitter с въпрос дали трябва да се позволи на бившия президент да се върне в социалната мрежа. Тръмп все още не е направил официално завръщане в Twitter, като използва изключително личната си платформа за социални медии, Truth Social, като основно средство за комуникация.

В отговор на съобщението на Meta в сряда, Тръмп се нахвърли върху компанията в Truth Social.

„FACEBOOK, който загуби милиарди долари от стойността си, откакто „свали“ любимия ви президент, мен, току-що обяви, че възстановява профила ми“, каза той. „БЛАГОДАРЯ НА TRUTH SOCIAL, ЧЕ ВЪРШИ ТАКАВА НЕВЕРОЯТНА РАБОТА“.

Възстановяването на акаунта идва месеци след като Тръмп официално обяви, че ще се кандидатира за преизбиране през 2024 година. По време на кампаниите му през 2016 и 2020 година екипът на Тръмп похарчи милиони само за реклами в платформата Meta. Въпреки, че Тръмп беше „изхвърлен“ от най-любимата си платформа – Twitter, кампаниите му похарчиха значително повече пари във Facebook и Instagram. През 2019 година Twitter забрани политическите реклами от своята платформа.

По-рано този месец кампанията за преизбиране на Тръмп през 2024 година подаде петиция до Meta за деблокиране на достъпа на бившия президент до акаунтите му.

„Смятаме, че забраната на акаунта на президента Тръмп във Facebook драматично изкривява и възпрепятства обществения дискурс“, заяви кампанията в писмо до Meta миналата седмица.

В очакване на решението на Meta двама законодатели от Демократическата партия призоваха компанията да продължи забраните на Тръмп в писмо от декември. Републиканецът Адам Шиф (D-CA), ръководител на разследването на Камарата на представителите във връзка с атаката от 6 януари, се подписа под писмото, в което пише:

„За да може Meta достоверно да поддържа легитимна политика за интегритет на изборите, от съществено значение е вашата компания да запази забраната на достъпа до платформата за бившия президент Тръмп“, според CNN.

Повече от година след като получи забрана за достъп до Facebook, Instagram и Twitter, през февруари 2022 година, Тръмп стартира своя собствена платформа за социални медии, наречена Truth Social. Към момента на публикацията Тръмп е натрупал над 4,5 милиона последователи в Truth Social в сравнение с близо 34 милиона последователи във Facebook и 90 милиона последователи в Twitter преди забраните му.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини