Meta Platforms дадоха подробности тази седмица за разработена от тях система с изкуствен интелект, способен да играе успешно популярната настолна игра „Дипломация“ (Diplomacy). До този момент играта се считаше за твърде сложна за игра от изкуствен интелект.

„Дипломация“ се играе с двама до седем играча, които трябва да договарят съюзи помежду си, за да спечелят. Освен това, всеки участник трябва да предвиди ходовете на другите участници в играта, обяснява Мария Дойчер от SiliconAngle. AI системата, която Meta кръстили Cicero, е била обучена чрез набор от 40 000 игри на „Дипломация“, играни от хора. Впоследствие те пуснали Cicero да играе онлайн версията на играта, като тя се класира в горните десет процента от участниците.

Компанията обяснява, че Cicero е съставен от два основни компонента. Първият планира стъпките, които системата трябва да предприеме, а вторият координира с другите участници действията си, използвайки генериран от самия него текст на естествен човешки език.

Meta се хвалят, че Cicero е толкова успешен в използването на естествен език да преговаря с хора в играта, че той често се явява предпочитан партньор от другите участници в играта пред реални хора. Стъпка по стъпка, това, което прави в началото машината е да оцени моментната ситуация в играта и предвижда възможните ходове на другите участници. След това Cicero използва тези предположения, за да пресметне ходовете, които трябва да направи, за да увеличи шансовете си за победа. В третия етап, изкуственият интелект информира играчите, с които се е съюзил относно плановете си.

„Cicero може да сметне, че например в един по-късен етап в играта той ще се нуждае от подкрепата на конкретен играч и след това измисля стратегия, чрез която да го спечели на своя страна и дори отгатва рисковете и възможностите, които другият играч вижда пред себе си по отношение на един такъв съюз“, обясняват Meta.

Meta решават да публикуват кода зад Cicero за всички под открит лиценз с цел специалисти по изкуствен интелект да разработят AI софтуер с по-съвършени възможности. Според тях ML методите, използвани от Cicero могат да се използват за разработването на ефективни чатботове или на видеоигри.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари