fbpx
7.6 C
София

Meta съди компания за наблюдение за събиране на данни с фалшиви профили във Facebook

Най-четени

Meta е подала жалба срещу компания, за която се твърди, че е създала десетки хиляди фалшиви акаунти във Facebook, за да събира данни за потребителите и да предоставя услуги за наблюдение на клиенти.

Фирмата, Voyager Labs се представя за „световен лидер в областта на усъвършенстваните решения за разследване, базирани на изкуствен интелект“. На практика това означава масово анализиране на постове в социалните медии с цел да се правят твърдения за отделни лица. През 2021 година например The Guardian съобщи как Voyager Labs продава услугите си на полицейското управление в Лос Анджелис, като компанията твърди, че може да предскаже кои лица вероятно ще извършат престъпления в бъдеще.

Voyager Labs е обвинена за това, че е създала над 38 000 фалшиви потребителски акаунта във Facebook, за да извлича данни

Meta обяви съдебните действия в публикация в блога си на 12 януари, твърдейки, че Voyager Labs е нарушила условията за ползване на Facebook. Според съдебно заявление, публикувано на 11 ноември, Meta твърди, че Voyager Labs е създала над 38 000 фалшиви потребителски акаунта във Facebook и е използвала софтуера си за наблюдение, за да събира данни от Facebook и Instagram без разрешение. Voyager Labs също така е събирала данни от сайтове, включително Twitter, YouTube и Telegram.

Meta твърди, че Voyager Labs е използвала фалшиви акаунти, за да събира информация от над 600 000 потребители на Facebook между юли и септември 2022 година. Meta казва, че е деактивирала повече от 60 000 акаунта и страници, свързани с Voyager Labs във Facebook и Instagram, „на или около“ 12 януари.

Meta настоява компанията да спре да нарушава условията за ползване на социалните ѝ мрежи, и иска от съда също така да забрани на Voyager Labs да използва Facebook, Instagram и услугите, свързани с тези платформи. Компанията също така иска фирмата да компенсира Meta за „неправомерно получените печалби в размер, който ще бъде доказан по време на съдебния процес“, като твърди, че Voyager Labs се е обогатила неоснователно за сметка на Meta.

Проучванията показват, че тези технологии за прогнозиране са неефективни и расово пристрастни

Voyager Labs е една от многото компании – включително такива като Palantir – които твърдят, че са в състояние да предсказват бъдеща престъпна дейност въз основа на предишното поведение и онлайн активност на дадено лице. Експертите твърдят, че тези технологии са несъвършени и че алгоритмите са твърде прости, за да могат ефективно да предсказват престъпления. През 2019 година полицията на Лос Анджелис проведе вътрешен одит на една от своите програми, основани на данни, който разкри, че технологията е непоследователна и расово пристрастна.

„Компании като Voyager са част от индустрия, която предоставя услуги за скрейпване на данни на всеки, независимо от потребителите, към които се насочват, и с каква цел, включително като начин за профилиране на хора за криминално поведение“, заяви Джесика Ромеро, директор на Meta за прилагане на платформите и съдебни дела. „Тази индустрия тайно събира информация, която хората споделят с общността, семейството и приятелите си, без надзор или отчетност и по начин, който може да засегне гражданските права на хората.“


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини