fbpx
2.9 C
София

Meta съкращава 11 000 служители – персоналът е намален с 13%

Най-четени

Главният изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг официално обяви, че компанията ще съкрати 11 000 служители, което е около 13% от общата ѝ работна сила. Зукърбърг обвини себе си и прекаления си оптимизъм за растежа на компанията в лицето на пандемията.

Главният изпълнителен директор заяви, че след съкращенията компанията ще стане „по-икономична и по-ефективна“, като за това ще допринесат съкращенията на персонала и разходите, както и отделянето на ресурси за „по-малък брой приоритетни области на растеж“: реклама, изкуствен интелект и метавселена. Най-значителните съкращения ще бъдат извършени в отдела за набиране на персонал. Новата серия от съкращения е безпрецедентна по мащаб от основаването на компанията през 2004 г. насам.

Трудната ситуация в Meta се дължи на няколко причини: негативни макроикономически фактори, действия на конкурентите и специфична стратегия за развитие. Активното разрастване на TikTok и промените в политиката за поверителност на Apple доведоха до спад в приходите от реклама на компанията. А фантастичните цифри за разходите в посока метавселена изглеждат все по-малко оправдани: само през 2022 г. компанията е загубила 9,4 млрд. долара тук и ще харчи още повече в бъдеще. В същото време водещата виртуална платформа на Horizon Worlds е непопулярна не само сред потребителите, но и сред собствените си разработчици.

Всичко това доведе до срив на акциите на компанията – през тази година те загубиха повече от 70% от стойността си, а пазарната капитализация на Meta намаля със 700 млрд. долара. Заслужава да се отбележи, че след обявяването на съкращенията ценните книжа на гиганта в социалната мрежа нараснаха с повече от 4%. Съкратените служители на Meta ще бъдат подпомогнати: в САЩ това ще бъде 16-седмична заплата плюс 2 седмици за всяка година трудов стаж, шестмесечна здравна застраховка и помощ при намирането на нова работа и имиграционни въпроси. Набирането на нови служители ще бъде преустановено до първото тримесечие на 2023 г. „с няколко изключения“.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини