fbpx
-6.8 C
София

Meta ще трябва да продаде принудително Giphy

Най-четени

Регулаторът на конкуренцията в Обединеното кралство официално постанови, че придобиването на Giphy от Facebook, който сега се преименува на Meta, трябва да бъде отменено, година и половина, след като гигантът в сферата на социалните мрежи заяви, че придобива популярния уебсайт за създаване и споделяне на GIF изображения. В прессъобщение Органът за конкуренция и пазари (CMA) заяви, че е стигнал до решението, че след като разследването му е установило, че придобиването на Giphy може да навреди на конкуренцията между социалните медийни платформи, Meta трябва да продаде Giphy на друг купувач, като сделката ще трябва да бъде одобрена от правителството на Великобритания, преди да може да бъде реализирана.

СМА каза, че придобиването на Giphy от Meta може да се използва за прекратяване или ограничаване на достъпа на други платформи до огромната колекция от GIF файлове на Giphy или въвеждането на високи такси за нейното използване, като по този начин пряко да се облагодетелстват платформите Facebook, WhatsApp и Instagram. Регулаторите на Обединеното кралство също така изразиха опасения, че това придобиване на Giphy може да се използва за изискване на това други платформи да предоставят повече данни за достъп до GIF файловете. И накрая, СМА също така вярва, че рекламните услуги на Giphy биха могли да се конкурират с тези на Meta, но това е нямало как да се случи заради въпросното придобиване, като по този начин Meta е задушила конкуренцията и е искала да си гарантира лидерската, силно доходоносна позиция на водач в сферата на онлайн таргетираната реклама.

„Връзката между Facebook и Giphy премахва от пазара потенциално силен конкурент, който можеше да се окаже нов сериозен играч в сферата на дисплейната реклама“, каза председателят на независимата анкетна група Стюарт Макинтош в изявление, позовавайки се на публични данни, предоставени от Meta относно сделката. „Без предприемането на необходимите действия това също би могло да позволи на Facebook да увеличи още своята значителна пазарна сила в сферата на социалните мрежи, чрез контролиране на достъпа до конкурентите до GIF библиотеката на Giphy.“

„Изисквайки от Facebook да продаде услугата Giphy, ние защитаваме интересите на милионите потребители на социалните мрежи и насърчаваме конкуренцията и иновациите в сферата на дигиталната реклама“, каза Макинтош.

Това ще бъде първият път, когато CMA се опита да отмени завършено придобиване от технологичен гигант, съобщи по-рано Financial Times. Въпреки че Meta може да обжалва решението, то създава сериозен прецедент при обсъждането на бъдещи сделки по придобиване на големи технологични услуги.

Макар и революционно, решението на CMA не е пълна изненада, след като в доклада за предварителни констатации от август се казва, че сделката трябва да бъде прекратена.

В отговор на решението директорът за политически комуникации в ЕС на Meta Робин Кох каза, че компанията обмисля всички свои възможности, включително обжалване. „И потребителите, и Giphy ще извлекат много повече ползи, ако услугата работи с подкрепата на нашата инфраструктура, талант и ресурси“, каза Кох в изявление за The Verge. „Заедно Meta и Giphy ще подобрят продукта на Giphy за милионите хора, бизнеси, разработчици и API партньори в Обединеното кралство и по света, които използват Giphy всеки ден, предоставяйки повече възможности за избор за всеки.“

Meta също така преди това оспори опасенията на CMA относно конкуренцията и предположи, че никога не е имало шанс рекламният бизнес на Giphy да се превърне в жизнеспособен конкурент. В отговор на разследването на регулатора, компанията твърди, че Giphy няма „собствена значима аудитория“ и когато обяви придобиването, Meta каза, че осигурява 50 процента от целия трафик на Giphy. Освен това се казва, че „разработчиците и партньорите на API ще продължат да имат същия достъп до API на Giphy“.

В отговор на временните констатации на CMA, Meta твърди, че регулаторът „изпраща смразяващо послание към стартиращите предприемачи: не създавайте нови компании, защото няма да можете да ги продадете“.

Въпреки че Meta обеща да работи със CMA по разследването, регулаторът наскоро глоби компанията с £50 милиона ($70 милиона) за неспазване на условията на това обещание. Регулаторът каза, че Meta „съзнателно отказва да докладва цялата необходима информация“ относно спазването на заповедта.

Giphy е събрала 150 милиона долара финансиране от основаването си, но все още не е реализирала печалба преди придобиването си и според съобщенията парите ѝ са изчерпани. Продажната ѝ цена за Meta беше 315 милиона долара, по-малко от предишната оценка, дадена ѝ от инвеститори, и знак за финансовите ѝ проблеми. Докато разследването на CMA продължава, повече от 100 служители на Giphy не са успели да станат пълноправни служители на Meta и са били освободени от длъжностите си, въпреки че според съобщенията Meta е вложила доста разходи по компанията, за да продължи тя да съществува и да работи, както и е обещала да няма значителни промени по ръководството и човешките ресурси на Giphy, но очевидно това също е едно от обещанията по тази сделка, които компанията на Зукърбърг не може да спази.

Разследването на CMA е част от по-широка вълна от стремеж за контрол и масови разследвания, която възниква от големите придобивания на технологични лидери през последните години, и е в рязък контраст с лекотата, с която Meta успя да купи нови приложения и компании като Instagram, WhatsApp и Oculus със сравнително малки предизвикателства и на цени, които донесоха солидни печалби на социалната мрежа. Множество регулаторни органи, включително ЕС, започнаха разследвания за придобиването от Meta на Kustomer, платформа за обслужване на бизнес клиенти. Междувременно CMA също повдигна възражения срещу покупката от Nvidia на компанията за технологии за чипове Arm, друга сделка по придобиване от технологичната индустрия, която привлече много антитръстови проверки от регулаторите по целия свят.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Mercusys Halo H50G – изгодна Wi-Fi Mesh система за големи жилища

Безжичният интернет е нещо чудесно. Имаме възможност за свързване на всякакви устройства и минимум кабели в къщата. Но нещата понякога не са толкова розови....

Подобни новини