Micosoft и Dell сключиха крослицензионно патентно споразумение

0
17
Компаниите Microsoft и Dell подписаха крослицензионно патентно споразумение, според което последната ще заплаща на Microsoft патентни отчисления за продуктите с марката Dell, базирани на Chrome OS и Android, в замяна на патентна защита. На свой ред Dell дава право на достъп на Microsoft до част от своите патенти, които софтуерният гигант ще може да използва в продукти като игралната конзола Xbox.

Припомняме, че през годините Microsoft подписа редица крослицензионни споразумения с компании от различни мащаби, обхващащи патенти, принадлежащи на Microsoft, но използвани в продукти, управлявани от платформата Anroid. През 2011 г. Microsoft подписа споразумение със Samsung, Acer, Foxconn, Onkyo, ViewSonic, Velocity Micro и Wistron по подобни схеми.

В съвместно изявление на Dell и Microsoft се казва, че споразумението е естествена стъпка в 30-годишното сътрудничество между партньорите. Тъй като и двамата производители си партнират в продължение на толкова дълго време, в западните медии те често биват наричани BFF – best friends forever (най-добри приятели завинаги).

Ще отбележим, че в последно време Microsoft отделя все по-голямо внимание на подобни патентни споразумения на фона на спада в търсенето на класическите програмни продукти на компанията, като например Windows. Сега, според неофициални данни, лицензирането на патентите ще носи на Microsoft по-големи приходи от продажбите на конзолата Xbox.

На свой ред към днешна дата Dell не предлага устройства, базирани на Android, но произвежда т.нар. „хромбукове“. През 2011 г. Dell се отказа от производството на таблетите Dell Streak, базирани на Android, заради слабото търсене.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за