10.7 C
София

Microsoft актуализира съобщението си в своя блог и създаде истерия около лицензирането на Windows 10

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

В края на миналата седмица Гейбриъл Аул съобщи в официалния Windows-блог за бъдещите промени в новата ОС Windows 10. Изключително активно бяха обсъждани неговите думи, че всички тестери ще получат безплатно Windows 10 RTM, при условие, че използват акаунт на Microsoft. При това Гейб директно написа, че операционната система ще бъде активирана. По този начин се създава вратичка за всеки, който няма лицензии за Windows 7 и Windows 8.x, но иска да инсталира истинска Windows 10. Малко по-късно текстът бе променен и изчезнаха изреченията за активацията на продукта. Това предизвика още по-голяма суматоха:

Най-страна и спорна изглежда ситуацията, когато тестерът е инсталирал Windows IP чрез ISO и не е обновил от предишна версия на операционната система. В този случай в предварителната версия няма как да попадне информация за лиценза на предишната ОС Windows 7 или Windows 8.1. А е известно, че има много тестери, които са направили чисто инсталиране на Windows 10 IP, а техният брой започна стремително да се увеличава и не е известно какво ще стане с тях.

По-късно в своя Twitter Гейб отговори на потребител, който каза, че съвсем се е объркал с тези активации. Отговорът на ръководителя на програмата Windows Insider е недвусмислен: тестерите не бива да се безпокоят. Те безплатно ще получат активирана Windows 10 RTM. Стига да използват MSA акаунт.

Това наистина е вратичка за всички, които искат да имат Windows 10 RTM, без да ги е грижа за лицензите за Windows 7 или Windows 8.1. Стъпката изглежда логична – Microsoft трябва по някакъв начин да се отблагодари на тестерите за положения труд.

Уеб-порталът Neowin счита, че юридически, тестерите няма да са собственици на лиценз за Windows 10 RTM. За тези потребители това няма особено значение, освен ако не потърсят помощ в някой сервиз на Microsoft.

Още по-любопитно в тази ситуация е това, че дори и след излизането на Windows IP на 29-ти юли, програмата Windows Insider ще продължи с цел допълнително подобряване на новата ОС. Но в този случай получаването на официално активирана Windows 10 ще стане съвсем лесно –  просто инсталираме на съвсем чист и неформатиран компютър Windows 10 Insider Preview от ISO, създаваме MSA акаунт и ако не желаем повече да участваме в тестовете, изключваме от настройките получаването на предварителни версии.

Много уеб-издания си задават въпроса, че може би това е еднократна акция от страна на Microsoft, която ще се осъществи единствено на 29-ти юли. Но дотогава има немалко време. Въпросът е все още открит и се очаква нова информация.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини