Microsoft анонсира Windows ML

8
1155

Изкуственият интелект влиза в Windows 10. Това ще стане реалност чрез специална платформа, анонсирана от Microsoft тази седмица. Windows ML е технология, която ще позволи създаването на приложения, възползващи се от постиженията на американската компания в областта на изкуствения интелект. Windows ML ще се появи официално със следващото голямо обновление за Windows 10, което ще излезе тази пролет.

В същността си, Windows ML представлява абстракционен слой, който автоматично оптимизира модела на машинно обучение, използван от приложението за конкретния хардуер, като от Microsoft твърдят, че технологията може да се адаптира към всякаква машина. Ако графичната карта поддържа DirectX, то тогава Windows ML може да използва вградените възможности за оптимизация на представянето на софтуера, за да увеличи скоростта, с която платформата откликва на изпратените към нея заявки. В други случаи, Windows ML използва за тази цел централния процесор. Microsoft възнамерява също така да осигури поддръжка и на чипове с вградени AI функционалности, като компанията вече преговаря с Intel за близката интеграция на Windows ML с VPU (vision processing unit)процесорите Movidius. Технологията на Intel осигурява до 100 гигафлопа изчислителна мощ за поддръжката на невронни мрежи.

Автоматичната хардуерна оптимизация ще помогне на разработчиците да вграждат AI възможности в приложенията си по един по-лесен и практичен начин, уверени са Microsoft, като вместо да правят промени, съобразявайки се с архитектурата на различните чипове, те просто ще трябва да добавят в продукта си интеграция с новата платформа. Освен това, Windows ML ще позволи локални AI изчисления, вместо в облака.

Нужно е да се отбележи обаче, че облакът остава фактор в плановете на компанията. Компанията очаква разработчиците да използват Azure за създаване на модели за своите приложения. Първоначално, Windows ML ще осигурява поддръжка за невронни мрежи, създадени в Azure Machine Learning Workbench, като ще бъде осигурен и достъп до Azure Custom Vision на един по-късен етап.

Персоналните компютри не са единствената среда, в която Microsoft смята да наложи Windows ML. Компанията планира да разшири разпространението ѝ и към работни станции, Hololens и дейта центъра.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари