В безпрецедентен по рода си ход, Microsoft реши да продължи изкуствено живота на Windows XP, обещавайки да му доставя важни обновления по сигурността, научаваме от Windows Central.

Компанията вече наруши обещанието си да изостави поддръжката за 16-годишния софтуер, когато вследствие на изтеклите в Интернет хакерски инструменти на Агенцията за национална сигурност на САЩ (АНС), неизвестни киберпрестъпници се възползваха от свободния достъп до тях, за да разпространяват няколко зловредни програми, сред които биткойн миньор, троянска програма и рансъмуер. И това се осъществи с помощта на едва два от инструментите на АНС, които са десетки.

Така, тези от клиентите на Редмънд, които са останали в миналото, ще получат подкрепа, което беше отразено в публикация в един от блоговете на Microsoft.

Точната причина за решението не е съвсем ясна, но официалната версия е, че това се прави с цел борбата със сложни заплахи от страна на хакерски групировки на държавна издръжка.

„При обзора на обновленията, които излизат този месец, някои уязвимости бяха идентифицирани, като носещи завишен риск от кибератаки от страна на правителствени организации, понякога посочвани, като „актьори, свързващи се с национални държави“. С цел адресирането на тези рискове, днес ние доставяме допълнителни обновления с редовната ни програма Update Tuesday. Тези обновления ще са достъпни за всичките ни потребители, в това число и тези, които използват стари версии на Windows. Поради риска от разрушителни кибератаки към този момент, ние вземаме това решение, тъй като налагането на тези обновления осигурява допълнителна защита срещу потенциални атаки с характеристики, подобни на WannaCrypt“, обясняват от компанията.

Ако трябва да поспекулираме малко, вероятно юнският пакет с обновления запушва толкова сериозна дупка, че тази в SMBv1 ще е като детска игра. Кой знае?! Със сигурност, тези от вас, които все още си стоят с добрия стар XP или Vista, е добре веднага да включат автоматичното обновяване, ако не искат да попаднат в новините.

И сега не е времето да се отпускате спокойно в стола. В отделна публикация на компанията се заявява, че Microsoft не възнамерява да нарушава своите собствени политики по поддръжка на софтуерните си предложения. Макар и да не уточняват, това вероятно означава, че юнският пакет с обновления ще е изключение. Много е вероятно също така, компанията да предприема този ход, защото са забелязани атаки или опити за атаки към все още непокрита дупка в Windows. При все това, какъвто и да е случая, не забравяйте, че последните версии на Windows притежават защитни характеристики, каквито няма да бъдат доставени с обновление към XP, като Secure Boot, Edge, Smart Screen, значително подобрена версия на Windows Defender, UAC, Device Guard и др.

24
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
11 Коментари
13 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
20 Автори на коментарите
Аз АЗич_не_разбирамEliasГ-н НикойPetkov Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
АМД
АМД

Боза

Ах, че смешно XP
Ах, че смешно XP

1-во: И да искам Windows XP, не мога да го подкарам, да го инсталирам нито на компютъра нито на лаптопа си. И 2-ро: И да мога с Windows 10 съм в момента, който ми е страхотен и трябва да съм напълно луд, да го махна, за да се върна на това старо, пенсионерско, напикаващо се вече нещо. Ха-хаха… Предпочитам: Или Windows 10, или Линукс, или Мак (които и те са добри варианти); но Windows XP – НЕ!!! НИКОГА!!! GAME OVER for Windows XP!!!

Evr
Evr

То като цяло е все едно да използваш софтуер (примерно adobe photoshop) от 2000 година. Малоумно е, неефективно е. Не мога да разбера като цяло хората, които се опитват да избягват от реалността (в момента каквото е) и искат да стоят на неща, които им е минал срока на годност.

CHIMERA
CHIMERA

Това са фирми или държавни институции (примерно пощи,вик и т.н.) ,които ползват поръчков софтуер (специално адаптиран за нуждите им). Програмите и хардуера им работят адекватно и нямат нужда от обновяване 🙂

Evr
Evr

Този софтуер не е само една версия, със сигурност го има и за по-нови версии на ОС-а. Тук обаче идва въпроса, че хората не искат да сменят, заради допълнителните разходи. Всеки гледа да не дава нищо, а да получава всичко. Много добре знам къде се използва тая ОС. В пощата тук съм чакал по 2 часа заради това, че ОС-а заби около 16 пъти, рестартираха машината към 100 пъти, извикаха техник, който му побеля косата да се занимава с това нещо, което просто едвам издишаше, и в крайна сметка се наложи да ходя пак на другия ден.

joro
joro

Не е така. Операционната система е просто среда в която да си подкарваш програмите с които работиш. Ако разработчиците, например на Photoshop, пускат нови версии за Windows 7/8.1, защо трябва да минаваш на Windows 10? Докато разработчиците пускат нови версии на софтуеъра/драйвърите си за Windows 7/8.1 и Microsoft пуска обновления редовно, тези ОС са толкова актуални, колкото Windows 10. С разликата че при тях всички бъгове са изчистени и следенето не е като при 10-ката. Да не говорим, че визуално 10-ката е толкова грозна, че няма накъде. Защо по дяволите да я мина на 10-ката?

Azhen
Azhen

Глупак , осъзнаваш ли изобщо колко много устройства все още ползват XP колко много институции , болници и т.н. все още са на XP защото или нямат средства за закупуване на по-нов софтуер или защото нямат възможност за ъпгрейд , но да се лае е лесно.

Evr
Evr

Глупак ще наричаш тоя, който те е създал. Да лая? Мисля, че живея в свободен свят и мога да изразявам каквото желая мнение. Щом толкова желаеш карай си ладата от 70та година, пий бири „бомбички“, карай на кренвирши и въобще не се връщай в 201х година.

RK9
RK9

анонимен
анонимен

Винаги има средства за минаване към нова ос.
Хората нещата да дават пари за софтуер и затова искат да седят 1000 години на една версия

Минувач
Минувач

За Мак нямаш пари, за Линукс – нямаш акъл … Карай на 10-ка, само не си слагай enterprise версията – и тя не е за тебе

Алекс
Алекс

Почвам да си мисля, че този с 10ката или работи за Майкрософт или е от комплексарите, които водят конзолните войни. Имам и 7ца и 10ка, и двата работят задоволително. 10ката чат пат ме изненадва разни недомислици в потребителската комуникация (основно ме вбесява колко е дълга процедурата да пусна CMD в администратор мод), но с времето предполагам ще се изчистят. Не виждам обаче причина да се превъзнася.

Инак XP си беше страхотен за времето (особено след 2к и НТ 🙂 ) но си е остарял. Предполагам пускат кръпки за машините на доизживяване, има си фирмени софтуери които работят само в такава среда.

Илиян
Илиян

И аз съм с 10 и някой по-стари игри не вървят на него. Но ХП си беше най-добрата до появата на 7-цата. 10-ката е като недоработен софтуер и няма как да изключиш телеметрията, която съдържа всичко.

анонимен
анонимен

В 7 липсват много програми, които ги има в 10. Така, че 7 е недоразработена. 7 е като ХР но със малки изменения

Анонимен
Анонимен

Два клика. Първо десен клик върху старт бутона, после ляв клик на Command prompt (Admin)

Amnebash
Amnebash

Ами не точно… В Уин 7 на Комодо стената ме попита, дали искам General Telemetry да се свързва с Интернет. Забраних му и нямах нет.

пълни глупости са тия ъпрейти
пълни глупости са тия ъпрейти

Администрирам няколко мрежи, в които повечето машини са с XP и Server 2003. Никога не съм инсталирал ъпдейти и затова никога не съм имал проблеми. Публична тайна е, че МикроМеките от няколко години дупе дават, само и само да следят потребителите си. Затова първо се опитаха да ни прилъжат да минем на 10-ка с безплатните обновления на пиратските версии, след това се опитваха да ни принудят със съобщения „Сега ли искате ъпдейт до 10-ка, или веднага?“, после набутаха телеметрия в ъпдейтите за 7-ца и 8-ца и ги направиха пакетни, така че потребителят да няма контрол какво инсталира, а накрая пуснаха… Виж още »

aadddasdasd
aadddasdasd

Аман от тея майкрософтски градски легенди, преди, като излезе XP-то никой не искаше да си го слага, защото беше ‘офисен’, а ако искаш да игреше игри играеш на 98, защото е по-геймърски.
Винаги ще има хора, които си държат на старото.

Petkov
Petkov

На практика АТМ банкоматите са с windows XP 😉

Г-н Никой
Г-н Никой

2014 година когато се спря официално поддръжката на ХР се оказа че 21,6 % от всички сървъри са на ХР и админите не искат да минават на по високи версии (чудно що ли ??) . След това не бяха ли безплатни обновления , вируси и т.н. И защо е цялата дандания – само и само да зарибят , следят и контролират всичко . Добрия стар ХР може и да си е дърво , но ти предлага повече контрол от твоята страна на клавиатурата ( аз съм на слакс де ,от 2014 )

Elias
Elias

То, всичките банкомати са още на Уин ХР. Това нещо ще живее още десетилетия по един или друг начин.

ич_не_разбирам
ич_не_разбирам

Чета ви коментарите .. и освен някви леймъри с носталгични драсканици .. не виждам нищо друго 🙂 Що си купувате Голф 6, като и Голф 3 е класика ? Що си купувате HD телевизори, като имате Грундик от на баба ви времената ? Що, що ? Щото сте толкова слабоумни, колкото и дистибуциите, които ползвате !

Аз АЗ
Аз АЗ

Пазара го налага за телевизорите па е съвсем различно но като се замислиш я намери разликите в ОС освен че ги правят по шарени и ги пускат през три години като ново поколение а то нищо ново няма в тях освен шарении ! Нали микрософ лапа мангизи да си видял няква драстична промяна в структората на ОС кат не разбираш не пиши глупости и си карай голф четворката !