fbpx
15.8 C
София

Microsoft: Войната в Украйна е първата хибридна война

Най-четени

Както всички добре знаем, руското нахлуване в Украйна беше предшествано от широкообхватна кибератака, което според Microsoft може да се разглежда като изцяло нова форма на война, както става ясно от думите на президента на компанията.

Говорейки на събитието Envision на Microsoftв Лондон, Брад Смит разкри, че е знаел за редица потенциални кибер атаки срещу Украйна, които са били планирани малко преди физическата инвазия.

Тогава компанията е успяла да събере ресурсите си, за да може не просто да потуши първоначалните кибер атаки, но и да помогне на украинските защитници да организират отговор на това, което Смит нарече „първата голяма хибридна война“.

Хибридна война

Правейки кратка хронология в еволюцията на териториите, на които се е водела войната, започвайки от съответно сухопътните нападения, преминавайки през морските и въздушните по пътя на развитието на военната техника, Смит отбелязва, че в момента войната е навлязла „на четвърта територия“, която обхваща кибер пространството. Microsoft още отбелязват, че по време на тези дигитални хибридни атаки от страна на руското правителство срещу Украйна те са поели три основни отговорности – да помогнат за поддържане на правителствените ресурси, да спомогнат за защитата на нацията и на населението.

Смит очерта как до една седмица преди началото на войната правителството на Украйна е било под напрежение поради факта, че по това време вече е имало активни кибер атаки, които са имали за цел да извадят от строя ключови информационни правителствени системи и компании. От Microsoft казват, че бързо са се мобилизирали в действие и в рамките на дни са помогнали за това системите на 16 от 17 ключови правителствени структури, министерства и компании да бъдат преместени в облака.

Важно е, отбелязва Смит, че този облак се намира извън Украйна, за да се гарантира допълнителна сигурност – ход, който е подпомогнат от факта, че Microsoft вече е инвестирала над 12 милиарда долара за изграждане на центрове за данни в цяла Европа.

„Най-добрият начин да се защити една страна по време на война е да се осигурят нейните цифрови активи, които трябва да бъдат разпределени на различни места. В най-голяма безопасност сте, когато хората не знаят къде се намират вашите данни.“, казва Смит.

Също много преди Русия да нахлуе физически в Украйна, Смит отбелязва, че конфликтът вече е ескалирал онлайн, тъй като злонамереният софтуер Foxblade вече е бил насочен срещу над 300 украински електронни системи и мрежи.

„Първите обстрели бяха в киберпространството“, казва той, описвайки как седем различни подразделения на руското правителство са започнали да извършват паралелни кибер атаки. За разлика от атаката NotPetya, използвана по време на предишната руска инвазия, тези атаки са били прецизно насочени.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини