Microsoft не отрича твърденията, че подслушва части от разговорите на някои потребители, но не и без изричното им разрешение за това. Компанията се стреми да подобрява постоянно превода на реч в Skype и Cortana и за целта им трябват живи образци.

Редмъндският технологичен гигант направи уточнението тази седмица, след като Vice публикуваха във вторник статия, в която се твърди, че разговорите на ползващите преводаческата услуга на Skype се слушат от човешки оператори. Vice базира своята информация на получени от външен сътрудник на компанията материали.

„Фактът, че дори мога да споделя с вас някои от тези неща показва колко зле са нещата по отношение опазване на потребителските данни“, споделя информаторът пред медията. Те напомнят, че макар и услуги, като Skype Translator и дигиталните асистенти да се очаква да използват изкуствен интелект и машинно обучение за обработка и възпроизвеждане на данните, често някои от дейностите тук се извършват не от машина, а от хора. Сходни доклади за Siri на Apple и Assistant на Google, принудиха компаниите да спрат да използват хора за обработката на личните данни.

„Microsoft събира гласови данни, за да осигури и подобри гласово-подпомаганите услуги, като търсенето, подаването на гласови команди, диктовката и превода. Ние се стараем да сме открити за събирането и използването на гласовата информация, за да сме сигурни, че потребителите правят информирани избори за това как и кога гласовите им данни се използват“, гласи официалната позиция по въпроса от страна на компанията, цитирани от агенция „Франс прес“. От Microsoft уточняват, че те вземат разрешение за своите действия от потребителите и изрязват от информационните потоци данни идентифициращи лицата преди да ги споделят с компаниите, които им помагат в подобряването на услугите.

Vice уточняват обаче, че никъде не се споменава в политиките на Skype Translator, че именно хора слушат разговорите.

„Маркетинговите еквилибристики по отношение на Skype Translator посочват използването на изкуствен интелект, а не на хора да слушат. Цялата тази част се нуждае от преглед от регулаторен орган“, споделя пред Vice Пат Уолш, активист от Privacy Matters.

10
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
4 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Кольо
Кольо

Ако не се съгласиш да те подслушват, скапа въобще няма да работи. Така са го сделали, че „съгласието“, е в резултат на изнудване.

aaa
aaa

„Microsoft: Да, подслушваме, но само с разрешение“ Но НИЕ НЕ ВИ РАЗРЕШАВАМЕ!?

Умен гущер
Умен гущер

Еххх, добрият стар Скайп… Но за съжаление е мъртъв. И то точно заради Майкрософт.

Тралала
Тралала

Давам разрешение на Микрософт да ми плаща по долар на минута подслушан разговор. Имаме ли сделка?

Тралала
Тралала

Ей миндил, защо пишеш с моя ник?

Тралала
Тралала

Че къде пише че е твой ?

Technical
Technical

Махнах Скайп от смартфона си, не че го използвах много, но ме обиждат такива шпионски схеми.

Dave
Dave

Че те подслушват и през уиндоуса… скайпа е само един вирус от многото.

Technical
Technical

Махнах го и от Windows-а. Онези в ,,Майкрософт“ нека имат храна за размисъл, ако милиони потребители деинсталират скайп, а на един компютър дори спрях ъпдейтите, старт-менюто спря да работи след 3 непремахваеми ъпдейта, скенерите и принтерите също спираха да работят. Струва ми се, че Сатя Надела е наел катун неграмотни индийци да пишат ъпдейтите.

тъй-тъй
тъй-тъй

Майкрософт: „Да, подслушваме, но само след изрично разрешение“.
Въпрос: А кой дава изричното разрешение?
Майкрософт: Ние.