Microsoft добави поддръжката на х64 приложения в ОС Windows 10 за ARM процесори

2
882

Microsoft официално обяви излизането на първата предварителна версия на емулатор за x64 приложенията за операционната система Windows 10 за ARM процесори. Новият емулатор може да се използва на компютърни устройства, базирани на чипове с архитектурата ARM64. Тази възможност се появи в компилацията Windows 10 билд 21277, която бе разпространена чрез Dev канала на софтуерният гигант и е предназначена за тестерите на операционната система.

Първата версия на ОС Windows 10 за ARM процесори излезе през 2017 година, когато потребителите използваха предимно x86 приложения. Ето защо разработчиците на софтуерния гигант първоначално се заеха с реализирането на емулацията на x86 програмите, за да дадат на потребителите възможност за безпроблемно стартиране на широк спектър софтуерни решения, използвани в екосистемата на Windows. Но оттогава необходимостта от поддръжката на x64 приложения на устройствата с ARM64 чипове значително нарасна и Microsoft вече работи върху разширяване на възможностите за емулация.

Въпреки че това е съвсем ранният етап на емулирането на x64 приложенията, потребителите вече могат да инсталират x64 приложения от фирмения магазин Microsoft Store, както и от други места. В съобщението на софтуерния гигант се казва че все още се работи върху тази функционалност и някой x64 приложения може и да не успеят да се стартират.

За да се осигури възможно най-комфортно взаимодействие с новата функционалност, на потребителите се препоръчва да инсталират предварителната версия на графичния драйвер Qualcomm Adreno.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари