Вчера ви съобщихме, че в онлайн пространството изтече сорс кода на операционните системи на Microsoft Windows XP и Windows Server 2003. При неговия анализ, експерти направиха едно доста интересно откритие.

Microsoft е създала таен дизайн за Windows XP, която кара операционната система да придобие облик, който силно наподобява този на тогавашната версия на macOS X Panther. Изтеклият сорс код разкрива интересни подробности от работата на Microsoft върху операционните си системи тогава и някои необявени функционалности, които са разработвани тогава, по време на ранното им развитие през 2000-ната година.

Един от тайните дизайни е със заглавие „Candy“ и включва дизайн, който много наподобява Aqua интерфейса на Apple, който беше представен за първи път на Macworld Conference & Expo през 2000 г. Въпреки че темата е непълна, бутонът за стартиране на Windows XP и различни бутони и елементи на потребителския интерфейс са очевидно тематични и съвпадат с тези на Aqua на Apple.

Microsoft никога не е пускала своята тема Candy за Windows XP и разбираме, че тя е била достъпна в ранния изходен код на операционната система. Изглежда, че разработчиците на Windows са използвали темата като образец за разработване не механизма за създаване на тези за Windows XP. Самата тема е обозначена като „само за вътрешна употреба“, а в описанието ѝ се казва, че е „дизайн за Whistler само за разработчици“. Whistler беше кодовото име на Windows XP.

Microsoft избира синьо-зелената тема Luna за финалната версия на XP, която мнозина наричат Fisher Price-esque, когато първоначално операционната система беше пусната през 2001 г. Промяната в дизайна на Windows XP беше една от ключовите актуализации на операционната система, позволяваща разработване на теми от трети страни и притурки за работния плот.

Microsoft разработваше Windows XP по време на ерата, когато имаше жестока конкуренция с Apple в настолните операционни системи. По-късно през 00 годините, Apple дори се подигра в една от рекламните си кампании с Microsoft, казвайки „Редмънт, стартирайте свои копирни машини“. Apple проведе и рекламна кампания под надслова „Вземете Mac“, фокусирана върху недостатъците на Windows и по-специално на Windows Vista.

През 90-те и 00 годините, Windows беше силно повлиян от класическата Mac OS, и това, което по-късно се превърна в OS X. Apple също е заела някои функции от Windows, особено тези за навигация, контролните панели и сърфирането във файлове и папки.

Сегашният теч е рядко прозрение за ранното развитие на операционната система, използвана от милиони потребители.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари