Microsoft заменя кураторите на новини в MSN с изкуствен интелект

1
107

Microsoft планира да не подновява договорите на десетки журналисти и куратори в САЩ и Великобритания, които подбират кои новини и публикации да бъдат представени в MSN.

Вместо тях софтуерният гигант ще използва изкуствен интелект (Al), за да подбира новините, които се появяват в техния информационен портал, според нова информация от Сиатъл Таймс. В изявление Microsoft предостави повече подробности относно решението си да замени човешките куратори на съдържание с изкуствен интелект, казвайки следното:

„Както всички компании, ние оценяваме бизнеса си редовно. Намаляването на разходите за MSN, може да доведе до увеличени инвестиции в някои сектори и преразпределяне на други. Това решение не е в резултат на настоящата коронавирусна пандемия, а е стратегическо.“

Подобно на някои други технологични компании, Microsoft плаща на новинарските организации за правото да използват тяхното съдържание на своя уебсайт. Въпреки това компанията има собствен екип от журналисти, които решават кои публикации да се показват в MSN и как да се представят.

Автоматизиране на подбора на новини

В края на юни близо 50 служители на тази позиция в Microsoft ще загубят работата си в MSN, докато екипът от журналисти на пълен работен ден все още ще бъде запазен. Според The Guardian, 27 от тези журналисти, които ще останат част от екипа, са наети чрез аутсорсинг от външната британска компания PA Media.

Някои от служителите за подбор на съдържанието, чиито договори няма да бъдат подновени, предупреждават, че неподходящи публикации могат да започнат да се появяват в MSN, тъй като Al може да не е запознат със строгите редакционни указания на MSN.

След старта си като Microsoft Newtork през далечната 1995 г., MSN претърпя редица промени. Сайтът е стартирал като уеб портал и интернет страница, която предлага оригинално съдържание и връзки към новини, време и спорт. През 2015 г. обаче MSN промени на фокуса си са на портал за събиране на горещи, важни и съдържателни новини и публикации от деня, като още тогава започнаха и съкращенията на някои служители, тъй като вече компанията очевидно нямаше нужда от автори на оригинално съдържание.

През 2014 г. Microsoft пусна преработена версия на сайта, която си партнира с други информационни бюлетини и журнали за разпространение на тяхното съдържание. Понастоящем MSN изобщо не предлага никакво собствено съдържание. Някои анализатори смятат, че още тогава компанията може би е положила основите на автоматизирана система за подбор и намиране на новини и публикации, които да се показват в уеб платформата. Предстои да разберем дали ще има промени в стандартите и редакционните политики на портала.

1 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари