Отдавна се говори за използването на ДНК за съхранение на информация и вече има успешни разработки в тази област. Изглежда че тази технология има бъдеще, понеже специалистите на Microsoft Research заедно с колегите си от Twist Bioscience и университета във Вашингтон поставиха нов рекорд в записа и четенето на информация от ДНК вериги.

Учените успяха да кодират в ДНК джаз композицията Tutu на Майлс Дейвис и класиката Smoke on the Water на Deep Purple, след което ги прочетоха със 100% точност.

Кодирането на информацията става чрез преобразуването на двоичния код в четирите азотни бази на структурния код на ДНК. При прочитането на информацията се извършва обратното преобразуване. Размерът на използваната ДНК е по-малък от песъчинка.

Учените подчертават, че за разлика от сегашните носители на информация, ДНК може надеждно да съхранява информацията в продължение на хилядолетия.

Специалистите споделиха, че освен дълготрайност, ДНК предлага много висока информационна плътност. В ДНК с обем колкото върха на молив е възможно да се запише 10 TB данни, а цялата цифрова информация на човечеството е възможно да се побере в 9 литра от този биологичен материал.

Учените са сигурни, че тяхната технология ще даде възможност за практически вечното съхраняване на всички важни събития на човечеството. А записът на Deep Purple и Майлс Дейвис става част от архива на ЮНЕСКО „Паметта на света“.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари