Microsoft разкри вчера, че работят с Hewlett Packard Enterprise и НАСА за разработването и тестването на AI модели в орбита, които да действат в помощ на астронавтите на борда на Международната космическа станция (МКС). Компанията разкри и един от първите експерименти в тази посока – проверка на състоянието на ръкавиците на астронавтите след излизане от станцията.

Това е само една малка част от проучванията с помощта на изкуствен интелект, облачни технологии и edge изчисления, които биват осъществявани с помощта на Spacebourne Computer-2 на HPE. Spacebourne Computer-2 представлява edge компютърна система, използваща изкуствен интелект и идваща със специално заздравени хардуерно решения, способни да издържат на условията в Космоса, като системата може да извършва повече от два трилиона изчисления в секунда.

Проверката на състоянието на ръкавиците на астронавтите представлява съществена процедура по безопасност след всяко прибиране на астронавт от МКС след разходка извън нея. Всеки път, когато се завръщат от излизането от станцията, астронавтите трябва да снимат ръкавиците си и да изпращат снимките към контрола на мисията, където са обследвани за пробив и нарушаване на целостта им. Самите астронавти са задължени да извършват такива проверки сами. Silicon Angle припомня, че през 2017 една такава инспекция е открила пробив в повърхността на една от ръкавиците, което е довело до отменяне на излизането от станцията.

Благодарение на разработения от Microsoft модел, процеса по инспекция на ръкавиците е значително улеснен вече, пишат от компанията. Както посочва Microsoft в един от блоговете на компанията, астронавтските ръкавиците са снабдени с пет защитни слоя, като външният слой представлява усилена материя, която позволява на носещия ги да хваща с тях различни предмети, докато в същото време осигурява надеждна защита. Под него се намира материал, който е устойчив на разрязване и се нарича вектран. Долните три са допълнителни слоеве, които служат да поддържат нивото на налягане в костюма на астронавта и в същото време да го защитят от екстремните температури. Моделът, разработен от Microsoft е бил обучен чрез стотици изображения на нови ръкавици, както и на такива, които са били в употреба множество пъти в полеви условия. Те са категоризирани и етикирани според специфичните видове компрометиране на целостта, които са претърпели. Етикетите могат да разпознаят случаи, в които най-външния слой е започнал да ерозира или такива, при които целостта на вектрановия слой е нарушен.

С настоящия модел, всеки път след завръщането си от излизане от станцията, компютърът заснема ръкавиците, а след това сравнява изображенията със съществуващи снимки на повредени ръкавици. Даденото сравнение се осъществява с помощта на Azure Cognitive Services Custom Vision на Microsoft. След направеното сравнение, компютърът генерира вероятностна оценка относно възможността за компрометиране във всяка една зона на ръкавицата. Ако бъде разпознат подобен риск, снимката се изпраща към контрола на мисията, където изображението се инспектира ръчно от инженерите на НАСА.

От Microsoft обясняват, че експериментът представлява една част от тестовете, които се провеждат с цел да се провери степента на надеждност на системите с изкуствен интелект в Космоса. От компанията са убедени, че AI инструментите ще се превърнат в съществена част от бъдещите мисии на НАСА извън орбитата на Земята.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари