Microsoft знае, каква трябва да бъде идеалната операционна система

23
1688

Microsoft сподели своите виждания за операционната система, която напълно би удовлетворила потребителите. Концепциите за тази идеална ОС са публикувани в блога на софтуерния гигант.

Според Microsoft, тази операционна система трябва да удовлетворява всички съвременни изисквания и едновременно с това да бъде максимално универсална. Тя трябва да работи не само в класическите десктоп компютри, но и в другите устройства, включително тези, които се разработват в момента или са на етап прототипи.

Основни особености на идеалната особености според Microsoft:

  • Изтегляне и инсталиране на ъпдейтите във фонов режим. Незабележимо за потребителя инсталиране на обновяванията без да се налага прекъсване на неговата работа
  • По подразбиране използване на най-високото възможно ниво на информационна защита. Стартирането на приложенията да е абсолютно изолирано от системните данни, от процесите в операционната система и надеждно отделено от външен програмен код
  • Перманентна връзка с интернет чрез Wi-Fi или мобилен оператор. Моментално получаване на обновяванията от приложенията
  • Предварително инсталирани програми и софтуерни инструменти за покриване на основните нужди на потребителите. Дори съвършено новото устройство трябва да е готово за пълноценна работа още при първото включване
  • Облачна синхронизация на данните, обработка на информацията чрез алгоритми с елементи на изкуствен интелект и предикативни възможности. Системата трябва да може няколко дни предварително да отгатва какви ще бъдат някои от действията на потребителите и да дава препоръки за максимално ефективното използване на компютърното устройство
  • Различни начини на въвеждане на данните: физическа клавиатура, мишка, виртуална клавиатура, стилус, ръкопис, глас и дори с поглед
  • Поддръжка на устройства с най-разнообразен форм фактор

Може да се каже, че Windows 10 е твърде далеч от идеалната операционна система в представата на Microsoft. Поне по това, което виждаме към днешен ден. Засега няма нито една платформа, която да удовлетворява всичките изброени по-горе условия. Разбира се, Windows 10 непрекъснато се развива и обновява, и може би след няколко години ще стане такава, както я описва Microsoft в своя блог. Но може би по това време представите ни за максимално удобната операционна система ще бъдат съвсем други.

23
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
12 Коментари
11 Отговори на коментарите
16 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Лол
Лол

Както ви казах, идва Windows Core OS, модулна система с модули с отворен код, предназначена за мултиплатформеност, UWP и PWA приложения, x86 класическите десктоп приложения, които вече нормалните хора не правят освен за професионалнисти ще бъдат пускани само с емулация. Идва времето за ултрапреносимите устройства, сгъваеми екрани, ARM процесори и 5G. За тези устройства на модерния човек трябва простота, лекота, батерия, мултиплатформеност, а на разработчиците им трябва възможност да правят едно прилжоение за всички платформи – очила, часовници, лаптопи, сгъваеми таблети, телефони и още тонове. Времената на кракнатите ви ОС, кракнатите ви .exe-та, пиратския ви софтуер и гацо-бацо ретро мисленето… Виж още »

linux
linux

Този пък смешник, ти ще кажеш какви времена идват, 5G поне минимум 5 години за да навлезе как трябва в бг…..

Коментар
Коментар

пъхни си една платка в г*за да си свързан постоянно с мрежата, белким изпиташ некъв душевен или физически оргазъм. Може пък и да мутираш, че да не ти влияят страничните ефекти и да не хванеш рак.
Мултиплатформени приложения, де вървят на часовник и лаптоп има и сега – калкулатор, часовник, календар, будилник тва, че си зависим от хардуера де го забрави?
Ако не си виде по-горе „Предварително инсталирани програми и софтуерни инструменти“ т.е. пълна ос с ла**а, които да се чудиш как да забраниш.

Лол
Лол

Кой е казвал, че харесвам тенденцията, казвам какво ще се случи и накъде отива пазара. И с отварянето на границите не съм съгласен, но като гледам колко се е оголила България, няма начин как да не преминем през това. Личното мнение и обективната реалност са две различни неща.

Лол
Лол

Вземи и прочети какво е PWA и UWP, както и проекта Marzipan на Епъл и защо се стремят да стимулират разработчиците да пишат едно приложение за всички платформи. След като вече никой не купува не-професионален софтуер за десктоп Уиндоус, може би трябва да се заимслиш как да върнеш разрабочиците за да може 50 годишен човек с десктоп компютър да вижда отново смисъл в него и това може да стане единствено чрез PWA, UWP. Конвергенцията на пазара са обективни процеси, те не зависят от мнението ти. Ако имаш антипазарно мислене – фалираш. Българите са сериозно увредени от осъзнаване и анализиране на… Виж още »

Коментар
Коментар

1. технологичните открития не излизат на пазара за 2 дена, по някога минават години за да станат достъпни и масови. Част от тях никога не стават масови (но това е друга тема). 2. не винаги бизнеса има нужда и е икономически оправдано да внедрява некъв продукт. Да не говорим пък за българският, де се работи на ишлеме или се произвеждат некви заготовки с ниска добавена стойност. 3. разбира се, че се купува софтуер за десктоп -игри (вкл. cloud gaming), 99% от по-възрастните потребители киснат в соц. мрежи и зяпат клюки. 4. десктопа не е умрел и няма да умре скоро,… Виж още »

ngc-bg
ngc-bg

@Лол (не помня предишният ти любим псевдоним) PWA / UWP са вредни за IT концепции. Образно казано това е троянски кон, който ще допуснем волево, защото сме стадо, водещо се по лъскави маркетинг теории. В тази връзка се чудя от къде си станал такъв зилот по темата? Ясно е че това не е OS – не се класира по основни параметри, но екосистемата си е отровна и това е явно за всеки мислещ човек! Опитите за набутване на всичко в облака, опитите за отнемане на контрола на потребителя върху собственният му софтуер и най-вече – опит за премахване на старата… Виж още »

Лол
Лол

Разбира се, че е троянски кон, но пазарът го изисква и както казах, има необитаеми пещери.

Коментар
Коментар

и кой пазар го изисква?

memer
memer

Microsoft знае каква трябва да бъде идеалната ОС, но прилага знанията на всеки втори release 😀

Коментатор
Коментатор

🙂

mitkom1
mitkom1

Хора които вграждат телеметрия в ОС.Убиха скайп,нокиа почти фалира и само си дигат цените и Бил парата прави умни тоалетни,уиндоус фоун МЪРТВЕЦ МНОГО ГИ РАЗБИРАТ ОТ МС .И само дето шпионира потребители си .Бреййййй,бреййййй много ги разбират от МС .АКЪЛИ ДА НЕ ДАВАТ,А ДА МЪЛЧАТ

Ало
Ало

Нокия беше колабирала без Майкрософт, те дефакто й дадоха много.

Скитника Еврейн
Скитника Еврейн

Изброените критерии за идеална ОС са абсолютно недостижими за недоразумението линуксс !

Mxm
Mxm

Точка 1. Windows 10 – Като почне да тегли ъпдейти във фонов режим и на лаптопа ми му става лошо. Бучи на умиране, всички отворени приложения забиват. След като приключи работата си на „фонов режим“, докато не го рестартирам не може да се работи нормално.

Дамян Койков
Дамян Койков

Ми те хората ти казват че това е виждане за бъдещето пък и те кво са ти виновни че нямаш лев за по нова машинка мен компа ми не му юрави впечатление дали се ъпдейтва или не пък рестарт си го правиш когат ти е кеф ко не ти е кеф не го.правиш никога и тва е

user
user

„Windows 10 непрекъснато се развива и обновява, и може би след няколко години ще стане такава“
А дано ама надали …

lll
lll

Идеалната ОС според майкрософт е интегрирана директно в мозъка ви и следи за престъпления на мисълта!

Lordoff
Lordoff

Все едно прочетох бляновете на параноик-психопат….

Атанас
Атанас

А може би трябва да попитат потребителите каква да е идеалната ОС. Май нямат желание…

quake
quake

Точки 2,6,7 – да. Другите са силно непрепоръчителни. Водят до власт на корпорацията в/у собственният ти компютър.