Microsoft потвърди, че започва да изключва оригиналния протокол Server Message Blocks, известен и като SMBv1, в различните редакции на операционната система Windows.

Решението е взето с цел защита на потребителите от повторни атаки, които могат да имат нещо общо с печално известния рансъмуер WannaCry. Този твърде опасен компютърен вирус се появи в началото на месец май и използваше уязвимост в SMBv1 протокола, позволила заразяването на стотици хиляди компютри.

Въпреки че Microsoft пусна обновявания за всички версии на Windows, включително и остарелите Vista, 8 и XP, софтуерният гигант обяви, че възнамерява да изключи SMBv1 и вече разработва промените, които изцяло ще премахнат този морално остарял протокол от ранните 90-те години.

Информацията даде в интервю за Bleeping Computer Нид Пайл, програмен мениджър на отдела Microsoft Server High Availability. Корпорацията е възнамерявала да се откаже от SMBv1 още преди 5 години, а сега има ясно определен план: това ще стане през месец септември 2017 година с излизането на Windows 10 Fall Creators Update.

Обновяването ще засегне единствено чистите инсталации на Windows 10 Fall Creators Update. Въпреки това, потребителите могат във всеки един момент да изключват SMBv1 в своите компютри, използвайки официалното ръководство на Microsoft.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за