Преди година Microsoft обяви своята инициатива Rural Airband, в рамките на която компанията се надява да осигури широколентов интернет достъп на 2 милиона души в селски, отдалечени и труднодостъпни райони на Съединените щати. Сега софтуерният гигант актуализира амбицията си и вече се прицелва в поне 3 милиона души до 2022 г.

„Тази увереност се базира не просто на свършената до момента работа, но и на това, че сме инвестирали доста в новата екосистема“, казва президентът на Microsoft Брад Смит.

В рамките на последните 12 месеца Microsoft се е споразумяла с 13 телекомуникационни компании в 13 щата да достави широколентов достъп в техните региони, използвайки ТВ инфраструктурата им.

Така вече 1 милион души са част от интернет, а през 2019 г. компанията се надява да навлезе в още 12 щата, включително такива с труден терен като Мисисипи, Оклахома и Западна Вирджиния.

Microsoft базира проекта си на т.нар. бели ТВ полета: части от спектъра около 600 MHz, които ТВ компаниите не използват, но по които може да се достави безжичен сигнал. Компанията вярва, че трансформирането на белите ТВ полета е най-добрият начин за осигуряване на интернет достъп в отдалечени райони с гъстота на населението между 2 и 200 души на квадратен километър.

Първоначалният анонс на Airband всъщност бе посрещнат на нож именно от ТВ компаниите, които възроптаха, че „захаросаните планове на Microsoft подвеждат хората и заплашват да ги оставят без жизненоважен ТВ достъп“.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за