Microsoft и нюйоркската полиция със съвместен проект

0
10

Представете си следната ситуация: в нюйоркската полиция пристига сигнал, че в Долен Манхатън е заложена бомба. Веднага се появява сигнал на компютърните монитори в полицейското управление, представяйки подробна интерактивна карта на околността, видеосигнал от разположените наоколо камери, състояние на радиационните нива в района и дали по същото време не се провеждат други атаки над града. Само с един клик на мишката полицейските органи научават това, което им трябва да знаят.

Подобен сценарий за много от нас може да звучи като откъс от високотехнологичен политически трилър, но тази технология всъщност е съвсем реална. Тя е реализация от сътрудничеството на най-голямото полицейско управление в САЩ и Microsoft Corp. и всъщност технологията е вече в употреба от близо година, макар и това да не е официално.

Този проект може да донесе не само слава на нюйоркското полицейско управление от разрешени случаи и предотвратени реални заплахи, но всъщност може да се материализира в стотици хиляди долара печалба за управлението чрез продажбата на технологията от страна на Microsoft.

„Домейновата система за ранно предупреждаване“ (Domain Awareness System), известна още като „Таблото“ мигновено извлича данни от огромните полицейски масиви, обажданията на телефон 911, повече от 300 000 камери разположени из целия град, регистрационните номера на возилата, преносимите радиационни датчици и събира всички това на едно място в една лесно достъпна форма.

Тези, които са имали достъп до системата твърдят, че тя се справя чудесно със задачите си. Така например, тя вече е била използвана през август при престрелката при Импайър Стейт Билдинг. По това време пристигат няколко телефонни обаждания на 911 и по всичко изглежда, че става въпрос за атака от страна на няколко стрелци. Само че, полицаите използват наличната информация и получават достъп до видеото от охранителните камери, разположени на няколкостотин метра в радиус от стрелбата, разбирайки, че става въпрос само за един стрелец.

Проектът започнал през 2009-та година, когато нюйоркската полиция отправя апел за помощ към Microsoft за извличането на данните и тяхното съсредоточаване от информацията получена посредством „Инициативата за сигурност към Долен Манхатън“, мрежа от обществени и частни охранителни камери и различни други средства за контрол под ръководството на бюрото за контратероризъм към управлението. Според източници на Time, разработката на системата се изчислява между 30 и 40 млн. долара.

Засега няма данни кога точно ще заработи системата официално в полицейското управление обединяващо 34 000 служители на закона.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари