Microsoft и Adobe създават свои TTI инструменти

0
139

Хората продължават да се забавляват с вече навлезлите приложения с изкуствен интелект, макар че нещата спокойно могат да излязат от контрол и цели професии са застрашени от това. Едни от най-интересните експерименти тук са т.нар. TTI (text-to-speech) платформи, които ви позволяват чрез въвеждането на произволен текст да създавате за секунда картини и изображения, които биха отнели на някой художник или графичен дизайнер дни или седмици. Вече има достатъчно подобни платформи, като например Picasso на Nvidia или DALL-E на OpenAI, същите, които представиха на всички нас ChatGPT. А сега в TTI пространството се появяват нови играчи със сериозни амбиции: Microsoft и Adobe.

През тази седмица Microsoft обяви, че започват интегрирането на DALL-E в търсачката Bing и браузъра Edge посредством Bing Image Creator. Отделно от това, Adobe дадоха старта на собствения си инструмент (в тестов вариант) за алгоритмично генериране на изображения с името Firefly.

Тези, които имат предварителен достъп до чата на Bing вече могат да използват генератора на изображения в неговия „творчески“ режим. Инструментът работи подобно на сходните му, като въвеждането на фраза или поредица от фрази и натискането на бутон ще представи пред вас точно това, което сте му задали. И подобно на DALL-E, Microsoft са поставили съответните ограничения за избора на фрази, така че определено съдържание, като да речем сцени с прекомерно насилие, не могат да бъдат пресъздавани. „Чрез тези нововъведения и други, които предстоят целта ни е да доставяме още по-реалистични преживявания в Bing и Edge, което ще направи търсенето на отговори и изследването на Мрежата още по-интересно и забавно“, споделя в блог публикация корпоративният вицепрезидент главен маркетинг мениджър в Microsoft Юсуф Мехди. Тези, които имат достъп до новите възможности на Bing and Edge AI могат да използват генератора на изображения още сега или да го пробват с валиден акаунт в Microsoft тук.

Що се отнася до Adobe, проектът им Firefly е описван като семейство от генеративни AI модели за творческо изразяване. Те са допълнение към наличните в момента приложения на компанията и служат да покажат силата на алгоритмите за генериране на художествени творби. Планът на Adobe е да внедри Firefly в спектъра от приложения Creative Cloud, Document Cloud, Experience Cloud и Adobe Express. Представени са и два от пилотните проекти тук. Първият е стандартна TTI платформа, сходна с DALL-E, а другата позволява добавянето на реалистични ефекти към текст, подобно на WordArt. Освен генерирането на пълни изображения, Adobe планират да въведат разширени възможности чрез AI редакция на вече готови техни проекти, създадени посредством Photoshop или Illustrator. Всичко, което трябва да направи потребителят е да подбере зона или обект от даденото изображение, след което да въведе текст, описващ желаната от него промяна.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари