След като миналата седмица научихме за партньорска сделка между голяма американска технологична компания и немски автомобилен концерн – Amazon и Volkswagen, тази седмица имаме анонс-близнак, като имената на участниците са променени – Microsoft и BMW AG. Целта на това сътрудничество е също сходна – оптимизация на производствените дейности с помощта на облачните технологии и IoT решения.

Плодът на това партньорство носи името Open Manufacturing Platform (OMP) – открит технологичен фреймуърк, насочен към автомобилния сектор и други индустрии. Идеята на проекта, както е описван от двете компании е да се създаде референтна архитектура за смарт фабрики, която се основава на открити компоненти и отворен информационен модел, изграден на основата на IoT платформата, предоставяна от Microsoft Azure.

„С използването на индустриални сценарии и готов код, членовете на общността и други партньори ще получат възможността да разработят свои собствени услуги и решения, като в същото време запазват контрол над своята информация“, пишат Microsoft.

BMW вече използват своя собствена IoT платформа, изградена на основата на Azure в своите фабрики, която свързва повече от 3000 машини и роботи с автономни транспортни системи, Немският производител ще предоставя примери за своята структура и как е била наложена в главната производствена база на компанията в Регенсбург. Други приложения на OMP, които се предвиждат са опростяване на логистичните процеси, осигуряването на дигитални вериги за доставка и предиктивна поддръжка на фабричното оборудване и машини.

Големият проблем, който BMW и Microsoft искат също така да разрешат чрез OMP е липсата на открити стандарти, които макар и широко разпространени в информационните технологии, не са застъпени по този начин в производствения сектор. Повечето компании тук имат създадени свои собствени компютърни системи, които обаче трудно биват модифицирани. Това, на свой ред, прави приема на нови технологии далеч по-труден и бавен процес.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари