Microsoft и Facebook лобират срещу NSA, Google и Yahoo мълчат

0
40

Технологични компании заведоха публична петиция до Вашингтон, за да получат разрешение да разкрият повече информация относно работата си с Американската агенция за национална сигурност – но докладите по лобирането не показват гигантите от индустрията да настояват толкова много за промени в американския закон.

Google, Facebook, Yahoo и Microsoft заедно са похарчили 8 милиона долара в периода април-юни, за да застанат зад закони, отнасящи се до проблеми като имиграцията и киберсигурността, разкриват наскоро публикувани федерални доклади. Но тези документи показват също така, че компаниите не са предприели цялостна офанзива срещу властта на правителството да следи хората.

Само двама от лидерите в индустрията – Facebook и Microsoft – са споменали съответните закони в последните си доклади за лобирането.

Топ лобистите от индустрията казват, че мълчанието говори само за това, че борбата със следенето е деликатен проблем. Компаниите от своя страна са между чука и наковалнята, предлагайки услуги на обществото и в същото време забърквайки се със скандалния проект PRISM на NSA.

Компаниите пледираха към Вашингтон да разкрият повече информация на потребителите си и дори отбелязаха няколко победи: правителството разреши на много технологични компании да разкрият голямо количество информация относно записите и архивите, които NSA са поискали за местни и чужди граждани. Но Google и Microsoft са сред онези, които все още се борят да получат такова разрешение.

Междувременно тези и други компании са се съюзили в опитите си да поискат повече прозрачност от Конгреса. “Ние продължаваме да настояваме Конгресът да гласува закон, който задължава цялостна прозрачност на докладите от правителството и ясно позволява на компаниите също да осигурят тази прозрачност, без да се налага да искат разрешение преди това”, написаха те в писмо от миналата седмица.

Въпреки думите, действията на технологичните гиганти сочат друго – никой не е направил по-сериозни усилия действително този закон да бъде прокаран.

В архива на лобирането от второто тримесечие на годината нищо не показва, че Yahoo и Google се опитват да действат против неконституционната власт на NSA, тоест да лобират срещу Агенцията. Никоя от компаниите не коментира въпроса.

За разлика от тях Facebook са лобирали за “повече прозрачност и гъвкавост спрямо заповедите, свързани с националната сигурност”. Microsoft също се обърна към Конгреса за повече прозрачност, докато похарчи 2,9 милиона през второто тримесечие, за да лобира законопроекти, които засягат най-вече реформата в имиграцията. Компанията също не коментира случая.

Повечето лидери в индустрията се фокусират в по-широк спектър от проблеми с дигиталното лично пространство. Google, Microsoft, Facebook, Yahoo и други например продължават да лобират промяна в закон, според която имейлите и другите дигитални документи ще подлежат на същата законна протекция, както и техните хартиени предшественици.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари