Microsoft и Facebook ще прокарат огромен интернет кабел под океана

2
110

Огромен дата кабел ще се появи на дъното на Атлантическия океан благодарение на съвместното сътрудничество на Microsoft и Facebook. Изграждането му ще стартира през август 2016 г. и се очаква проектът да бъде завършен през октомври 2017 г.

Наречен MAREA, кабелът ще се простира на повече от 6600 километра и ще предава до 160 терабита в секунда. Това ще бъде кабелът с най-голям капацитет, който някога е пресичал Атлантическия океан. Едната му точка ще бъде в щата Вирджиния, който е известен като средище на дата центрове, а другият му край ще бъде в Билбао, испания. Кабелът ще изпълнява и свързваща роля за по-ефективен пренос на данни за Африка и Близикя изток.

очакванията на Microsoft и Facebook са, че MAREA ще намали разходи по изграждането и поддръжката на информационна инфраструктура, докато крайните потребители ще могат да се възползват от по-надеждни облачни услуги и минимален лаг. Участието на двете компании е съвсем логично предвид, че Microsoft поддържа собствена облачна система като Azure и OneDrive, докато Facebook свързва над един милиард души. Изграждайки такъв кабел, двата гиганта ще подобрят услугите си без да са зависими от телекомите.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

2 коментара за "Microsoft и Facebook ще прокарат огромен интернет кабел под океана"

avatar
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
mpf
mpf

Огромен кабел на размер или на трафик?
Едва ли този шнур ще бъде само за интернет, убеден съм, че по-голямата част от него ще бъде даден под наем 🙂 Тези акули пари имат да избиват…

_nib_
_nib_

Тва ако не беше оптика а бакър.Малеййй.Братчедите ще го надушат ще се екипират с акваланги и ще го върнат на пункта за отрицателно време.