Microsoft и Facebook ще прокарат огромен интернет кабел под океана

2
103

Огромен дата кабел ще се появи на дъното на Атлантическия океан благодарение на съвместното сътрудничество на Microsoft и Facebook. Изграждането му ще стартира през август 2016 г. и се очаква проектът да бъде завършен през октомври 2017 г.

Наречен MAREA, кабелът ще се простира на повече от 6600 километра и ще предава до 160 терабита в секунда. Това ще бъде кабелът с най-голям капацитет, който някога е пресичал Атлантическия океан. Едната му точка ще бъде в щата Вирджиния, който е известен като средище на дата центрове, а другият му край ще бъде в Билбао, испания. Кабелът ще изпълнява и свързваща роля за по-ефективен пренос на данни за Африка и Близикя изток.

очакванията на Microsoft и Facebook са, че MAREA ще намали разходи по изграждането и поддръжката на информационна инфраструктура, докато крайните потребители ще могат да се възползват от по-надеждни облачни услуги и минимален лаг. Участието на двете компании е съвсем логично предвид, че Microsoft поддържа собствена облачна система като Azure и OneDrive, докато Facebook свързва над един милиард души. Изграждайки такъв кабел, двата гиганта ще подобрят услугите си без да са зависими от телекомите.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

2 коментара за "Microsoft и Facebook ще прокарат огромен интернет кабел под океана"

Извести ме за
avatar
Сортиране по:   най-нови | най-стари | най-висока оценка