fbpx
6.8 C
София

Microsoft и Google са на път да започнат „ИИ“ битка

След шест години мир двата технологични гиганта са на път отново да се сблъскат в битка за бъдещето на изкуствения интелект

Най-четени

Microsoft е на път да се изправи лице в лице с Google в битка за бъдещето на изкуствения интелект и уеб търсенето. Очаква се на пресконференция по-късно днес Microsoft да представи подробни планове за внедряване на чатбота ChatGPT на OpenAI в своята търсачка Bing. Google вече се опита да изпревари новината, като вчера направи бърз анонс, в който представи Bard, своя конкурент на ChatGPT и обеща повече подробности за бъдещето си с изкуствен интелект на пресконференция утре.

И двете компании преследват революционно ново бъдеще в търсачките: такова, в което резултатите приличат повече на кратки, прости отговори, генерирани от изкуствен интелект, отколкото на набор от връзки и полета, върху които да кликнете и да търсите нужната информация сами. Вчера Google представи своя чатбот Bard, който ще е доста подобен на ChatGPT на OpenAI, а днес се очаква Microsoft да увеличи амбициите си за търсене в Bing с добавянето на интерфейс, подобен на ChatGPT, който ще отговаря на въпроси по начин, по който никоя търсачка не го е правила досега.

Отговорите, които приличат повече на човешки, могат да бъдат революционни в търсенето на информация. ChatGPT, който е създаден от компанията за изкуствен интелект OpenAI въведе разговорния изкуствен интелект в масовия живот на потребителите в края на миналата година и ако интеграцията с Bing работи по план, случаите на използване могат наистина да съкратят часове за проучвания, правене на електронни таблици, кодиране и много други.

Ако изтичането на информация от миналата седмица е вярно, Microsoft може би не само е близо до демонстрирането на ChatGPT в Bing, но и до публичното му предоставяне за тестване от потребителите на Bing. Това е амбициозен ход, който, ако бъде изпълнен добре, би могъл да окаже сериозен натиск върху Google след години на господство в тази сфера. Докато бързата комерсиализация на моделите на OpenAI от страна на Microsoft ще изнерви горчивия съперник Google, то колко мощна е функционалността за ChatGPT в Bing ще бъде в центъра на вниманието. Въпреки че Google от години разгръща мускулите на изкуствения интелект, нищо не е разтърсило мрежата така, както ChatGPT – макар че той не е съвършен и да прави някои грешки.

Възможно е Microsoft да има предимство пред ChatGPT във вида, в който го познаваме днес. Докато ChatGPT се базира на GPT-3.5, голям езиков модел, пуснат миналата година, за функционалността на чата на Bing се говори, че ще се основава на все още необявения модел GPT-4.

След като Google първоначално се справи внимателно с конкурента си ChatGPT поради опасения от „риск за репутацията“, в доклад на The New York Times от декември се появи картина на тревожни сигнали в Google за успеха на ChatGPT. Съобщава се, че основателите на Google Лари Пейдж и Сергей Брин са предлагали съвети на ръководителите на Google и са представяли идеи в степен на ангажираност, каквато не сме виждали, откакто двойката напусна ежедневните си роли през 2019 година.

Отговорът на Google е Bard – чатбот с изкуствен интелект, създаден с помощта на технологията LaMDA на Google, която е подобна на серията езикови модели с изкуствен интелект GPT на OpenAI, които помагат за работата на ChatGPT. Google каза, че планира да предостави по-широк достъп до чатбота Bard през следващите седмици.

Google също така е инвестирала 300 милиона долара във фирмата за изкуствен интелект, наречена Anthropic, основана от бивши изследователи на OpenAI. Anthropic провежда изследвания в областта на езиковите модели на изкуствения интелект и е създала свой конкурент на ChatGPT, наречен Claude. Чатботът на Anthropic все още не е публично достъпен, но компанията наскоро разкри, че Google Cloud е нейният „предпочитан доставчик на облачни услуги“, подобно на това как Microsoft е изключителен доставчик на облачни услуги на OpenAI благодарение на многомилиардна инвестиция.

Google няма да седи със скръстени ръце и да остави Microsoft лесно да завладее светлината на прожекторите на търсенето с изкуствен интелект, а съдейки по предишните сблъсъци, този може да стане също толкова грозен, колкото и ерата на „Scroogled“. „Scroogled“ беше рекламна кампания за атака на Microsoft, която се проведе между ноември 2012 и 2014 година. Създадена от Марк Пен, кампанията се стремеше основно да атакува Google, като изтъква недостатъците и критикува техните продукти и услуги в сравнение с тези, управлявани от Microsoft.

Преди десетилетие Microsoft се отнасяше към Google като към политически опонент с реклами във вестниците, използващи опасенията за неприкосновеността на личния живот, с пародиен видеоклип и дори с анти-Google стоки. В един момент Google дори блокира разработеното от Microsoft приложение на YouTube за Windows Phone. Проблеми имаше и с Google Maps, който внезапно не работеше на Windows Phone, и решението на Google да се откаже от поддръжката на Gmail ActiveSync, което се отрази на синхронизирането на личните контакти и елементи от календара на Gmail за новите устройства с Windows Phone.

Още тогава беше ясно, че Google ще направи всичко необходимо, за да попречи на Microsoft да постигне успех в мобилната сфера, точно както Microsoft се опита да спре успеха на Google с Chromebook. Ситуацията беше неприятна и бе разрешена едва когато Microsoft и Google сключиха необичайно примирие през 2015 година. Съобщава се, че примирието е бил сключено, за да се избегнат съдебни битки и жалби до регулаторните органи и да се насърчи сътрудничеството.

Срокът на примирието изтече след шест години през април 2021 година, само месец след като Google обвини Microsoft, че се опитва да „разруши начина, по който работи отворената мрежа“ в спор относно австралийските закони, които биха принудили Google да плаща на издателите на новини за тяхното съдържание. Не бяхме виждали такова ниво на враждебност между двете компании от времето на „Scroogled“, а Microsoft дори запази забележително мълчание по време на антитръстовия иск на американското правителство срещу Google през 2020 година, въпреки че по това време беше търсачка номер 2.

Напоследък Microsoft се подиграва с важността на партньорството си с OpenAI, което показва колко важен е този момент за амбициите на компанията в областта на изкуствения интелект. Главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела заяви, че компанията ще превърне моделите на ИИ в следващата голяма компютърна платформа.

„Ражда се следващата голяма вълна на изчислителната техника, тъй като Microsoft Cloud превръща най-напредналите модели на ИИ в нова изчислителна платформа“, каза Надела в изявление за приходите миналия месец. „Ангажирани сме да помогнем на нашите клиенти да използват нашите платформи и инструменти, за да правят повече с по-малко днес и да правят иновации за бъдещето в новата ера на ИИ.“

ИИ ще окаже силно влияние и върху Windows в бъдеще, тъй като Microsoft се подготвя да го интегрира в собствените си приложения и услуги и във водещата си операционна система.

„ИИ ще преоткрие начина, по който правите всичко в Windows, буквално“, заяви Панос Панай, ръководител на Windows и хардуера в Microsoft, на CES миналия месец.

Възможно е Microsoft да се възползва от възможността днес, за да подскаже как точно ИИ ще промени начина, по който използваме Windows, и може би дизайна на чиповете, които ще помогнат на Microsoft и производителите на оригинално оборудване да използват моделите на ИИ в бъдещите версии на Windows. Новите мобилни процесори Ryzen 7000 на AMD са първите x86 чипове, които съдържат специален „ИИ“ двигател, способен да изпълнява различни функции на Windows Studio, задвижвани от ИИ на Microsoft. Intel също планира да пренесе възможностите на ИИ в персоналните компютри със своите процесори Meteor Lake.

Microsoft работи усилено и по Azure OpenAI – услугата си, която позволява на бизнеса да интегрира инструменти като DALL-E в собствените си облачни приложения. Microsoft обеща, че ChatGPT ще бъде наличен в Azure OpenAI скоро, а източници, запознати с плановете на Microsoft, казват пред The Verge, че в момента компанията планира да пусне това по-късно този месец.

Ключово тук е колко добре Microsoft ще интегрира моделите на OpenAI в собствените си приложения и услуги. Microsoft пропусна голямата си възможност за мобилни устройства с Windows Phone. OpenAI може да даде на Microsoft ранно предимство в предстоящата „ИИ“ битка, което прави днешния ден важен етап за Microsoft, за да очертае защо инвестицията от 10 млрд. долара ще ѝ помогне да поведе в трансформиращата технология, която според нея ще промени „почти всичко“.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини