Дали двете компании ще представят достойно предизвикателство на Amazon?

Microsoft Corp. и Wal-Mart Stores Inc. обявиха това лято стратегическо сътрудничество, с което веригата магазини на американската компания да използва облачната инфраструктура и технология на Microsoft с цел да модернизира своите дейности и да влезе трайно в XXI век. Тази седмица получихме анонс и за първия „продукт“ на това сътрудничество – „облачна фабрика“.

Седалище на „фабриката“ ще е Остин, Тексас и откритата по-рано от Walmart лаборатория с името Innovation Hub. Тя ще е новият дом на 30 технолози от двете компании, които ще помогнат на търговеца да пренесе стотиците бизнес приложения на Walmart в средата на Microsoft Azure. Заедно с това, двете компании се очаква да създадат и облачни приложения, които да се възползват от ML инструментите, когнитивните услуги и чатбот апликации на Microsoft.

Вероятната цел е явна – противопоставяне на Amazon и вземане на дял от техния бизнес. Amazon се явява конкурент и на двете компании – в клауд сектора – на Microsoft, и на Wal-Mart – на полето на търговията. Освен мащабната онлайн ритейл империя, Amazon все по-често поглежда и към традиционни пазари, за което свидетелстват откритите супермаркети от компанията, желание да се намеси в бизнеса с доставки и логистика и закупуването на Whole Foods Market миналата година. Огромната мрежа от обекти на Walmart в САЩ се явява чудесна възможност за Microsoft да тества облачните си способности, IoT инструменти и амбиции в такъв голяма мащаб. Walmart вече има инсталирани IoT сензори в хладилниците и фризерите в 5000 от своите обекти.

„Верни на мотото „твоят враг е и мой враг“, Walmart си партнира с Microsoft, за да използва техните услуги и технология, за да изградят следващото поколение приложения в облака. С този си ход, те постигат ново ниво на сътрудничество на полето на изкуствения интелект и нов начин за използване на данни, добити от големи масиви с информация. Относно Walmart, ще е интересно да се види как тези приложения ще им помогнат да се конкурират с Amazon“, коментира по повод анонса Холгер Мюлер от Constellation Research в интервю за Sillicon Angle.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари