Microsoft каза, че забраната на Huawei е анти-американска

2
1550

Microsoft излезе в подкрепа на Huawei, като в изявление каза, че настоящите санкции срещу китайския технологичен гигант са анти – американски.

По-рано тази година Министерството на търговията на САЩ на практика постави Huawei в черния списък, на база обвинения в заплаха за националната сигурност, като забрани на всички американски компании да имат бизнес отношения с Huawei.

Решението ограничи достъпа на Huawei до редица важни компоненти, доставки на електронни компоненти и софтуер, включително и до операционната система Android, както и до важни приложения и услуги на Google, с което компанията няма право да ги използва в новите си смартфони. Китайската компания отрече всякакви обвинения в неправомерни действия, а правителството на САЩ не представи доказателства или аргументи, с които да подкрепи обвиненията си.

Microsoft и Huawei

Забраната беше огромен удар върху амбициите на компанията в областта на смартфоните и мобилните комуникации, а американските производители и доставчици, в това число и Microsoft на електронни изделия и компоненти губят значителни потоци от приходи. Huawei използваше Windows 10 като операционна система за компютрите си.

В интервю за Bloomberg президентът на Microsoft Брад Смит каза, че мотивите на американското правителство за забраната на Huawei са нелогични и безпочвени, нито са ясно обяснени.

Брад Смит обобщи комуникацията с американското правителство по следния начин:

„Понякога чуваме изказвания от рода на : Ако знаехте това, което и ние, щяхте да сте съгласни с нас. В такива слуачаи казваме – Добре, кажете ни какво знаете, за да можем да преценим сами.“

Американските компании лобираха Вашингтон за разрешение да търгуват с Huawei, което доведе до леки облекчения на забраните.

Много американски технологични гиганти изпратиха заявления до американското министерство преди две седмици, което обещаваше, че ще разглежда молби за облекчаване на забраните на Huawei, стига да няма заплаха за националната сигурност. Нито едно от тези 130 заявления обаче, не беше одобрено.

Позицията на президента Тръмп по този въпрос е некатегорична, като президентът предполага, че в бъдеще ще има възможност Huawei да се включва в търговски сделки. Китай и САЩ са в дълга и изнурителна търговска война, като наскоро САЩ въведе и 15 % мито на всички стоки, внасяни от Китай, включително и на консумативи и продукти за дома.

Microsoft се опасява от това дали в бъдеще няма да последва и забрана за бизнес отношения с други китайски компании, включително и Huawei, в които е направила значителни инвестиции по технологии за изкуствен интелект и други.

„Технологичният свят е глобален, не можем да ограничаваме отношенията с цели държави.“

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
AxOx
AxOx

Виждам демокрацията и свободата…. Тръмп управлява като диктатор, а останалите имат правото да се оплачат и да си поплачат….. ако се напушиш много, вземе че те гръмнат .. това също се води свобода.
Какво стана с капитализма, който уж управлявал…. комунизъм, капитализъм… един дол дренки… важното е да ти промият мозъка.

Ханку Брат
Ханку Брат

Ето един типичен пример как интереса на големия капитал е над интересите на държава и народ… Губели „големи парични потоци“… Поредните либерасти, толерасти и джендър-глобалисти. Национални предатели.