Microsoft маха поддръжката на PDF в новия Office

12
3

Microsoft реши да премахне от следващата версия на своя Office пакет възможността да се запазват документи в PDF, след като Adobe Systems заплаши компанията със съд. Това съобщи CNETnews, като уточни, че софтуерната компания ще премахне и функцията за запазване на документи като XML Paper Specification (XPS) в Office. Поводът е предупреждение на Adobe, че ще заведе дело срещу Microsoft в Европа заради използването на неговия формат PDF, позволяващ създаването на е-документи. Не е ясно дали искът ще бъде под формата на жалба до Европейския съюз или като антитръстов иск в съда. От Adobe обаче уточниха, че още не е напълно сигурно, че иск изобщо ще има.

Спорът между компаниите започна през февруари, когато Adobe изрази безпокойство относно плановете на Microsoft да предлага опцията „Запази като PDF“ в пакета Office 2007. Функционалността е налична в бета версиите на продукта. Сега потребителите на окончателната версия на Office 2007 ще трябва отделно да си свалят безплатния софтуер за запазване на документи като PDF или XPS. Първоначалното предложение на Adobe е било Microsoft да наложи такса за прибавяне на PDF функционалността. От своя страна, Microsoft предложил да доставя софтуерите Flash и Shockwave с всяко копие на Windows Vista и да дава на производителите на хардуер възможността да отстраняват XPS от Windows.

Източник: idg.bg

12
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
12 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещя коментар
4 Автори на коментарите
SkoinksMowerrandbfirewolfstoyanps Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Skoinks
Skoinks

Лошо за тези който нямат Adobe Acrobat Reader

Mower
Mower

ХАха е това се казва резане. Браво на Adobe. Дано всички почнат да мислят като тях за да покажат на Били че виндоусчето му за нищо не става.

randb
randb

Интересното е,че от Adobe са предоставили същата възможност на други компании като Apple.

Skoinks
Skoinks

е да де ама Windows си губи една опция която им беше в предимство

firewolf
firewolf

Това за Apple е вярно! И най-простата им програма може да запазва като PDF. Тъпотия от страна на Adobe….

stoyanps
stoyanps

Интересно, каква ли ще е съдбата на тази функционалност в OpenOffice.org? Там тази възможност присъства поне от версия 1.4. Дали е добавена със съгласието на Adobe или и тях ще ги натиснат да я махнат? А и какво общо има Adobe Acrobat Reader с темата? При всички случаи ще е необходим той или алтернативена програма за разглеждането на PDF файлове като FoxIt. Доколкото разбрах изобщо не е ставало дума за редактиране на PDF файлове, а само за експортиране на DOC файлове например в PDF. За да се постигне това в момента се използват други програми, които създават виртуални принтери като… Виж още »

TE_BG
TE_BG

Това беше главната причина, заради коята чаках Офис 12. Сега ще трябва да съм и с Офис и с Adobe Acrobat Pro. Много тъпо!

diiid
diiid

Не ти трябва Adobe Acrobat, ползвай това като виртуален притер http://heanet.dl.sourceforge.net/so...Ghostscript.exe или си изтегли OpenOffice 2.0.2 става все по-добър от МСОфис пакета

ILIANKO
ILIANKO

Пробвах Office 2007 beta2 и севнах един документ в PDF формат и мога да кажа че просто ще загубим като махната тази опция. За около 3 сек. се запази файл от 200 листа. Преди съм чакал около 2-3 минути с професионалния продукт на Адобе за подобен файл.

ole_bg
ole_bg

Защо пък Windows? Офис е приложение което се зима отделно от целия Windows пакет
@Mower ае да не обръщаме темата на спор Windows-Други ОС-и а?