Microsoft може да замени десктоп компютрите с Windows Virtual Desktop

43
2079

Microsoft отдавна разработва алтернативи на класическите персонални компютри, а сега направи следващата стъпка. Неотдавна бе представена бета версията на Windows Virtual Desktop, която може рязко да намали продажбите на обикновените десктоп компютри.

Това е своеобразен отговор на Chrome OS, която работи само чрез браузър и онлайн услуги. Windows Virtual Desktop е по-различна. Това е система за виртуална работа с Windows 7 и 10, с Office 365 Pro Plus и други. Системата се базира на фирмения електронен облак Azure. Очакванията са абонаментът за Windows Virtual Desktop да стартира още тази есен, а пълноценното разгръщане на всички услуги да се осъществи през 2020 година.

Засега Windows Virtual Desktop се позиционира като решение за бизнеса, но със сигурност ще има версия и за обикновените потребители. Като се има предвид, че поддръжката на ОС Windows 7 вече спира, не е изключено през 2025 година десктоп операционната система Windows да стане нишов продукт.

Идеята съвсем не е безумна. Повечето потребители съвсем не се интересуват как точно работи компютърът, стига да работи както трябва. Облачната ОС Windows може да работи също толкова успешно, както и инсталираната ОС на персоналния компютър. От гледна точка на Microsoft това има смисъл – потребителят забравя за обновяванията и поддръжката, а и веднъж за винаги ще се сложи край на активаторите и пиратските версии.

Всъщност, Office 365 работи точно по този начин и се позиционира като замяна на Office 2019. Месечният абонамент за ползването компенсира риска от хакване и кражба на личните данни.

43
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
11 Коментари
32 Отговори на коментарите
19 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
21 Автори на коментарите
имеKoKaСоциализъмКалинКапитализъм Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Bongo
Bongo

А какво се случва когато нямаш обхват? Или искаш да гледаш/правиш нещо, което е в разрез с политиката на компанията?

boot
boot

Същото каквото и сега, но тогава ще ти трябва бърза връзка и слаб хардуер. Останалото си е по старо му – не можеш да правиш нищо в разрез с политиката на компанията точно както сега. Не искаш да гледат скрийншоти на монитора, не искаш кийлогър, ама не е важно ти какво искаш. Понеже има хора загрижили се за пиратския софтуер, спокойно – за сега „компанията“ няма интерес да ви го спира, но в скоро време може и да ви го секне. Наченката бе Windows 10 S или нещ от сорта. Дишайте спокойно, в БГ нетът е относително бърз и почти… Виж още »

Пенчо
Пенчо

@ботуш, ясно ни е че ти не можеш да правиш нищо което не ти е казано от горе, ама много хора не са така, не се напиняй… карай си по старо му.

ллл
ллл

Вижда се краят на Майкрософт. Те допринесоха каквото можаха за развитието на компютрите, но е време да отидат в забвение.

Nobodyu
Nobodyu

Интересно като нямаш нет какво правиш ?

Умерен Ретроград
Умерен Ретроград

Операционната система Уиндоус умря някъде пред 2015 година, но много хора не разбраха и продължиха да се кланят на безжизненото безполезно тяло, оставено на показ, както нас ни задължаваха да гледаме трупа на гошо тарабата в мавозолея.
Сега се обявява официално смъртта на операционната система Уиндоус като ще бъде заменена с нежеланата услуга уиндоус.
Уиндоус беше добра операционна система, особено през годините от 2000 до 2013-14, но лакомията и жаждата за власт я разболяха и на края убиха.

root
root

хахах.. да се смееш ли да плачеш ли на мнението на „професионалисти“ от Сусорлево… ти сериозен ли си.. да не е защото през 2015 обавиха, че щр ти спрат седмичката..? 😀

mhm
mhm

Е супер е, ако си само един тапир и работиш на уърд, ексел и прочее програми изискващи малко компютърна мощ, я цъкай на 3Д Макс или нещо за видеобработка през облака да ги видим колко са добри 😀 И това, което предлагат гугъл го има от бая време.

Вко
Вко

Прекрасна новина! Ще можете да ползвате и най тъпия таблет за 3Д редактиране, видео редактиране и игри. Страхотна новина! Бъдещето!

ще можеш, да
ще можеш, да

Като си платиш програмата за 3D моделиране – между $2000 и $5000, както и видеоредактора – около $700, щото не можеш да ги инсталираш от замунда в облака на M$ – ще рендваш и ще редактираш колкото си искаш 🙂 И мощни игри ще можеш да играеш с вграденото видео… ама след като си пуснеш нет с 10 gbps гарантирани 😀 За съжаление, това е бъдещето – маса от безмозъчни индивиди, дето кълват и на гола кука, без стръв…

Satoshi Nakamoto
Satoshi Nakamoto

Това, че не си плащаш софтуера е отделен въпрос.
рано или късно ще ти врътнат кранчето.
Сериозните хора си плащат софтуера, и не дърпат хакнати файлчета от замунда.

Яцуни Микуро
Яцуни Микуро

Ще започна да си плащам софтуера, когато заплатата ми стане колкото в щатите. Или когато обявят пропорционална на доходите у нас цена за български потребители: например SolidWorks – $20; Adobe Premiere – $12, Adobe Photoshop – $10. А до тогава, както казват братушките: „лечим буржуи от жадности“ 😀

Яцуни Микуро
Яцуни Микуро

Ще започна да си плащам софтуера,

Iacuni Mikuro
Iacuni Mikuro

Ще започна да си плащам софтуера, когато заплатата ми стане колкото в щатите. Или когато обявят пропорционална на доходите у нас цена за български потребители: например SolidWorks – $20; Adobe Premiere – $12, Adobe Photoshop – $10. А до тогава, както казват братушките: „лечим буржуи от жадности“ 😀

Капитализъм
Капитализъм

До престъпника – защо не си натрупал състояние, ако си толкова умен?

Социализъм
Социализъм

До wannabe-то – не съди по себе си за всички, което момче 😉

Капитализъм
Капитализъм

Казвам, че с това си мислене винаги ще бъде финансово беден. Четете Кйосаки и разберете поне някои от фундаментите на икономиката. Плащай и карай хората да ти плащат за това, което създаваш като продукти и услуги – искай законност и дерегулация на пазарите. Концентрирай знание, финансов капитал и хора, мотивирай градивно, позитивно и креативно. Отнасяй се с другите стопански субекти, така както искаш да се отнасят с теб. Така се печели материално. Ако искаш – действай, ако не искаш – намери си оправдания. Заплатата ти ще стане като тази в САЩ, когато индивидите започнат да се отнасят към стопанския живот… Виж още »

Социализъм
Социализъм

Когато сме чели Киосаки, ти още си се люшкал в топките на баща си и си треперил да не те изхвърли на чекия 😉 Най-обикновен дребен предприемач – селски тарикат и мошеник, който през живота си един пирон не е забил, а е забогатял от спекулации на имотния пазар. И който, между другото, в момента е разследван за финансови измами. Ти може да искаш да получаваш американско заплащане на труда в България, ама само с искането ще си останеш, щото никой няма да ти го даде. Затова и западняците, които изкуствено поддържат бедността у нас чрез корумпираните ни марионетни правителства,… Виж още »

Коментар
Коментар

проблема далече не е в активаторите, нито в пиратството. Така или иначе си набавят приходи с всяка инсталация от личните данни получени от нея. Меките се напъват да докопат и колкото се може повече информация (вкл. и корпоративна), факта, че повечето сървъри не са с боза, прави задачата им по-трудна, доста по-лесно и евтино е да се „пази“ всичко при тях, в същото време да им носи приходи. Това е наистина стратегически брилянтен ход.. но подобна зависимост е изключително опасна, кво става ако сървърите на меките не работят (както беха спрели преди 1-2 седмици), а кво става при масирана DDoS… Виж още »

шофер
шофер

Щото сървърите никога не спират да работят и няма DDoS атаки като всичко е в собствени DC-та…
Тая услуга ще е трепач за малки фирми дето не им се занимава да поддържат ИТ а са зависими/пристрастени към MS продуктите (тоест почти всички).

Коментар
Коментар

Във фирма може да си прецениш риска и да вземеш необходимите мерки за осигуряване на непрекъснат работен процес, работа офлайн или да спреш планово техниката (общо взето всяка по-голяма фирма би трябвало да има неква идея как да се процедира при извънредни обстоятелства).
С това „нововъведение“ зависиш от: меките, доставчик на интернет, енерго-разпределителното дружество, некой заблеян багерист и т.н. и опасността да останеш без клиентски устройства е съвсем реална.

bluewater
bluewater

Много (според мен повечето) хора използват лицензиран Windows само защото си го купуват заедно с лаптопа. Да плати отделно?!? Силно се съмнявам.

(*)
(*)

Само ако е фирма си купуват уин и то много рядко. Цирка е пълен когато каже: И ми сложи офис 2016 (примерно). Като разберат колко струва, очите им стават като чинии. Получава се лицензиран уин и пиратски офиспакет 😀

име
име

слагам си убунту, openoffice (libre) или каквата и да е алтернатива, и давам 0$ на алчните и жадни компании които искат да направят всеки да си плаща месечно или годишно, и да цоцат на гърба на човека цял живот. Дори да се опиташ да се откажеш ти казват че не можеш и така докато не си смениш кредитната карта.

шофер
шофер

Цирка за фирмите е подпомаган и от задължението да има бг фактура за закупените лицензи, което значи че трябва да минеш през бг посредници и на тях да им пълниш гушите

Пенчо
Пенчо

Така е, хората купуват лаптопи с уиндоус ама вече и тая вратичка я поразбраха и никой не се набутва и си взима по евтин с freedos.

Калин
Калин

Мако мила оО
Хората се готвят за 5Г и свързване на всчико.
Предполагам в началото на електрификацията е имало също „умници“ – „ами какво ще стане, ако спре тока“ или „така ще си зависим от доставчика на ток“ 😀

Все пак болшинството български села са без канализация, така че коментарите пасват.

boot
boot

Готвят ги, а не те сами. Сега нови телефони, реклама. Нищо че ползваме 4G на скоростта на 3G. С кабелния интернет горе-долу същото. На Запад дори има ограничение в обема данни. За 20ГБ на 4G късат глави. С 5G к’фо правим? Изпукваме си обема за 10 сек (или минута) и после? Или пък кабелните доставчици дето много са усвоили мрежовите технологии, та дефакто крайния клиент има по-бърза връзка в домашната си мрежа отколкото с останалата част от света.

boot
boot

Калине, кажи има ли доставчик на какво да е (кабел или безжично), дето да е изпълнил капацитета на технологията? Как си представяш доставчик да дава гигабитови свързаности на всичките си клиенти и то не само към локалните му сървъри, а изобщо? Целият свят не смогна да се възползва от 4G и тотално се вдигат цените за сметка на обем и скорост, ми сега още по-бърза свързаност. И за чий тва? Де да знам, може и да греша.. Ама като гледам тарифните планове на Запад и у нас – далече сме още от 3G, а скачаме на 5. В БГ „неограниченият“… Виж още »

Калин
Калин

5G ще позволи не само всички домакински уреди да са свързани и да ги командваш от умната къща, уманта кола, виртуалния десктоп или умния телефон, ами всяка джаджа с малък чип. Дори контакт и разклонител 😀
Да не говорим за индустриални приложения в комбинация с роботи и ИИ.

Както казах, преди 100 години със сигурност е бил голям страха от електрификацията 😀

boot
boot

Кажи и за пазарната икономика. Според теб какво ще стане с цените на интернет услугите, когато ОС станат „облачни“? Като знам сега какви са… Майко мила!!!!!!! Не ми се и замисля

Калин
Калин

Kaво ще стане?
Netflix e пример какво ще стане. Дори и без 5Г. Абонаментен месечен план и гледаш филми лесно и удобно. Навсякъде.

бай Шиле
бай Шиле

Ти пиян ли си или на твърда дрога? Нетфликс бачка само в райжна в който си регистрирал услугата.Регистрирай се в БГ и върви да гледаш в щатите..Без да доплатиш допълнителни екстри като смяна на локация и т.н.. Виртуализация в лицето на линукс я има отдавна и може да си инсталираш каквито ОС исискаш и да ги управляваш и ползваш през клиент инсталиран на 386, андроид или епъл устройство..НО! Такива надъхани на темата iOT не проумяват а и вероятно не знаят какво се случва с големият blackout в 19ти век. Ако подобно нещо се случи сега при тия компютри и свързаност… Виж още »

Калин
Калин

Тук обсъждаме технологията. Как ще изглежда абонаментният план и за какво ще доплащаш не е обект на тази дискусия 😀 Надявам се си наясно, че 19ти век означава 1800 и някоя година 😀 Със страхове от преди 2 века, разбирам, че ти е трудно 😀 Тия страхове, как самолетите падали, са несериозен аргумент. С всяка технология има риск от инциденти. От 19ти век насам до сега обаче продължителността на живот е нараснала с 25-30 години в развитите държави. Да не говорим за стандарта на живот. През 19ти век средния работник в англия трябва да работи 6 часа, за да си… Виж още »

Коментар
Коментар

О! Бях забравил, че ти си вземаш процента от продажбата на подобни услуги. М-у другото и сега спирането на тока може да бъде критично, и сега хората търпят неудобства (особено зимата).

Калин
Калин

Всичко взимам – проценти, рубли, юани, долари 😀
Спирането на вода е критично. Спирането на ток е критично. Спирането на горива е критчно, спиране на доставки на храни и породоволствия е критично…
никой не е тръгнал обаче да се отказва то тях и да се връща в пещерите без канализация, понеже е „критично“.

Пенчо
Пенчо

Калине чакай сега, прави разлика между нещата. Интернет ще има и ще става по-бърз обаче дори всеки да има директна оптика до тях на гарантирани скорости или 5G което да е по спецификации това не означава че тая изгъзица е нещо добро. Ти сега ни го представяш все едно това е бъдещето а дефакто дори да го има ще го ползват само бедняци и балъци тип айфон узери дето не им трябва нещо кой знае какво стига да може да отвара някой друг сайт, всеки който иска истинки перформънс или сигурнст пак ще си има собствен хардуер и мрежа.

Калин
Калин

Както каза колегата горе – един дисплей с 5Г чип и си готов. Можеш да работиш с документи, да обработваш картинки, 3Д графика, игри, музика, филми, на практика всичко.
Разбира се който иска собствен хардуер, ще си купи.

Коментар
Коментар

ма верно уиндоуса водел до затъпяване. За няколко месеца забелязвам осезателна разлика.

Капитализъм
Капитализъм

@Калин, недей да спориш с рядикализирани съветски социалисти, те не знает как работи пазарната икономика, в крайна сметка е такава средата – отгледани са от социалисти и не са потърсили причината за своята бедност – неправолкото мислене. 5G е вреден за здравето, в това съм убеден. Но, че би донесло трилиони долари ползи в икономиката е факт. Време е на Българите да си сменят чипа или ще продължат да бъдат бедни и да емигрират в места с пазарна икономика и демокрация до момента, в който тук дойде някой и изкупи територията. Социализкът е недоносче, каза ви го дори и самия… Виж още »

Жан
Жан

Хубаво е като пишете коментари, всеки да казва какъв е, дали е ИТ/системен админ или собственик/управител на малка/средна фирма

Капитализъм
Капитализъм

Или асоциално магаре с портрет на Ленин на стената и гледащ Алфа ТВ.