fbpx
29.8 C
София

Microsoft обеща управлението на паметта в Windows 8 да бъде отлично

Най-четени

Windows 8 ще харчи по-малко оперативна памет от предходните версии на операционната система. По този начин ще се подобри производителността на компютрите и другите устройства, които ще разчитат на новата ОС на редмъндския гигант, информира Tech Spot.

В официалния блог за новия Windows на Microsoft излезе материал, където се разяснява как ще се подобри управлението на паметта.

Едно от важните неща, които вече знам за Windows 8 е, че ще се поддържат процесори от тип ARM SoC, а при устройствата, които ползват подобен хардуер е от голямо значение да има много свободна памет, за да се осигури безпроблемната работа на различните приложения.

При типичните персонални компютри в паметта обикновено има много секции, които съдържат идентична информация. Това се дължи на факта, че програмите често заделят части от оперативната памет за своите бъдещи нужди и тези части се запълват с повтарящи се данни. Често пъти тези заделени обеми от памет остават неизползвани и когато се стартират едновременно няколко приложения се получава натрупване, което забавя доста системата. Ако резервираните части от паметта се комбинират за нуждите на сбор от приложения може да се постигне желаното подобряване на производителността. Точно на това ще се разчита в Windows 8.

Частите от RAM паметта, които са с дублирана информация ще се освобождават за да стане възможно тяхното запълване с по-полезни данни. Така ще се намали нуждата от използване на виртуалната памет, която се намира в хард диска, който е много по-бавен от физическата оперативна памет.

Крайните потребители ще усетят ползите от новия начин за управление на паметта по производителността на устройствата си. Според Microsoft, благодарение на нововъведението в Windows могат да се осигурят допълнително стотици мегабайти със свободен RAM. Управлението на паметта ще се извършва зад кулисите и потребителите няма да имат пряко участие в процеса.

Друго, което ще отличава Windows 8 от предшествениците му, ще бъде управлението на услугите или тъй наречените „services”. 13 от тях са напълно премахнати, а други по подразбиране ще бъдат пуснати само на ръчен режим. Последните ще се пускат само когато има нужда от тях, а през останалото време няма да заемат ценни ресурси. Ръчно стартираните услуги ще могат да се изключват сами, когато мине известно време, през което не са били използвани от някое приложение и така ще освобождават паметта от излишното натоварване.

Потребителите, използващи новия Metro интерфейс, който е предназначен основно за таблети и смартфони, ще спестят допълнително около 23 мегабайта от паметта поради факта, че няма да ползват класическия за Windows облик.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини