Microsoft публикува документация на ОС Windows 10 за ARM процесори, която изяснява няколко важно момента. Потребителите много добре си спомнят провала на Windows RT и този път софтуерният гигант реши да разясни какви са ограниченията на тази операционна система.

Х64 няма да работи

Това се знаеше отдавна. Х64 приложенията не се поддържат, понеже емулацията, използвана за стартиране на Win32 кода в ARM средата напомня емулатора, използван за стартирането на Х86 приложенията на Х64 процесори.

Не се поддържа Hyper-V

Компютрите с Windows 10 за ARM процесори се продават с инсталирана Windows 10 S, но тя може безплатно да бъде обновена до Windows 10 Pro, една от особеностите на която е възможността за създаването на собствени виртуални машини с помощта на Hyper-V. Компютрите с W10 за ARM не могат да работят с никакви виртуални машини.

Възможни проблеми с мобилните приложения

Платформата на универсалните приложения е направена по такъв начин, че има възможност, веднъж написано, приложението да бъде компилирано за x86, x64 и ARM платформите. Казано по друг начин, добре написаното Windows 10 Mobile приложение може да поддържа x86, а добре написаното Windows 10 – поддръжката на ARM без да се налага преписване на кода. Но не всички програмисти пишат добър код и може да се окаже, че приложението ще счете Windows 10 за ARM процесори просто за един голям Windows 10 Mobile смартфон и да възникнат проблеми с интерфейса, ориентацията и други.

Някои игри няма да работят

Всяка игра, която изисква OpenGL над 1.1 или OpenGL с хардуерно ускорение, няма как да работи. Microsoft добави, че няма да работят и игрите с античийт защити. Но да не забравяме, че Windows 10 за ARM процесори поддържа DirectX 9-12.

Драйвери само за ARM64 архитектура

Въпреки че Windows 10 за ARM процесори може да емулира всички класически приложения, няма как да бъдат емулирани драйверите. Ето защо всички драйвери ще трябва да бъдат прекомпилирани за оригиналната основна процесорна архитектура. А това означава, че в началото много устройства няма да са напълно съвместими.

Приложенията за персонализиране на Windows няма да работят

Това са приложенията, които променят начина за въвеждане на информацията, за извършване на промени в структурата на операционната система и други подобни, понеже се работи с емулатор.

 


Всичко изброено дотук е съвсем логично и всеки може да се досети, че нещата стоят именно по този начин. Microsoft постъпва много добре, като ясно показва всички тези основни моменти, преди хората да са си закупили компютри с Windows 10 за ARM процесори.

Но това е само началото на една съвсем нова екосистема, която има всички шансове да се превърне в нещо много полезно.

Главната особеност на Windows 10 за ARM процесори е много дългата автономна работа с едно зареждане, мигновеното излизане от хибернация и непрекъсната връзка с интернет, досега характерна само за смартфоните. Навярно много потребители ще предпочетат именно подобна система, въпреки ограниченията.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари