Microsoft обясни по какъв начин Win32 приложенията ще работят в ОС Windows 10X

12
1821

Операционната система Microsoft Windows 10X е предназначена преди всичко за стартирането на UWP и уеб приложения. Но софтуерният гигант много добре разбира, че Win32 приложенията са важни за много потребители. Ето защо, по време на анонса на новата ОС бе казано, че Win32 приложенията ще се стартират в софтуерни контейнери. А сега се появи видео, което показва как работят приложенията в контейнерите.

За Win32 приложенията Microsoft ще използва отделен софтуерен контейнер, аналогичен на подсистемата Windows Subsystem for Linux, и всички Win32 приложение ще работят в един и същ контейнер. И тъй като тези приложения ще се намират в изолиран контейнер, те не могат да правят промени в системния регистър или в специалните файлове на операционната система. Но по този начин някои Win32 приложения няма да могат да работят коректно. Така например, драйверите ще трябва да се инсталират ръчно чрез изпълними файлове.

От другите нови моменти в това видео виждаме, че Microsoft Windows 10X няма да има таскбар. Това означава, че потребителите може и да не виждат иконките, с които са свикнали. Но Microsoft заяви, че не е премахнал съответстващите API за показване на иконките в таскбара и приложенията, които работят с тези иконки няма да се сриват и внезапно да приключват работата си – просто потребителите няма да виждат тези иконки.

12
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
7 Коментари
5 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Надолу
Надолу

Хахаха айде и таскбара премахваме, и накрая май ще остане един десктоп само 🙂

ngc-bg
ngc-bg

Да поема пътя показан навремето от Windows RT!
Ако сега не се откажем от недоразуменията „технологии“ като UWP след няколко години ще е късно!
Идеята с контейнери е ок (има такива имплементации от години) , но опита за насилственно пенсиониране на win32 e отвратителен. Да се опиташ да наложиш стандарт в който потребителя няма инструментите и правата в/у собственните си приложения някъде на майната си в облака – не благодаря!

Windows 12 user
Windows 12 user

Аз съм с новия Windows 12, много е бърз и има много опции за къстъмизация, повече ми харесва от 10-ката, тук Microsoft просто удариха всички в земята с Windows 12.

санитар
санитар

Хайде сваляй гащите да бием инжцекцията с халоперидола и после – марш в леглото! Ако си кротък и не създаваш проблеми – утре може и с още по-новия Windows 13 да си :)))

аа не вярвам да си инсталирал 12
аа не вярвам да си инсталирал 12

Тоя Windows 12 дето уж ще е бъдещето на Майкрософт според тях, като го гледам в youtube малко изглежда с тия нарисувани грозни икони, че е ориентиран към бавноразвиващите, децата и такива дето не са много в час. Това нещо което са направили според мен нормален човек не може да си го сложи на компютъра и да работи на него, но това си е само мое мнение. Или поне аз никога не бих го инсталирал ако го оставят да изглежда така.

Kofti Petrov
Kofti Petrov

10Х не беше ли запазена марка в IRc-то 🙂 🙂 🙂

Йордан
Йордан

Windows XP и Windows 7 бяха операционните системи с красив и изключително фунционален дизайн. Но от Windows 8 насам Microsoft се излагат сериозно с графичния интерфейс – неудобен, неинтуитивен, а отгоре на всичко и грозен.

нормално е
нормално е

XP и 7-цата се пишеха от бели хора. Откакто обаче дойде Сатя Мангала, уволни ги и назначи родата от катуна за програмисти и дизайнери, Windows стана „хубава работа, ама циганска“… :)))

Станислав
Станислав

След Windows 98 SE само XP-то успя да го стигне по популярност и работоспособност. Всичко след това си беше раздувка пълна с допълнителни бъгове.

Emo
Emo

Ако уиндоус потребителите можеха да работят без таскбар и иконки щяха да минат на Линукс. В осмицата им махнаха старт бутона и ореваха орталъка а без таскбар и икони ще са просто вързани. Сещам се в стартър едишъните на седмицата не можеше да се сменя уолпейпъра. А с тези контейнери, инсталиране на драйвъри със суперюзър направо ще стане мазало. Всеки с положително IQ отдавна не се занимава с уиндоус.

ллл
ллл

Тия клауд операционни системи си ги заврете в редмънд компанийката насрана. Отдавна майкрософт не се занимават с подобряване на качеството. Всяйо ново нещо идващо от там е с цел повече следене и тотален контрол.

Мангали, сър!
Мангали, сър!

На тях им е в кръвта да „берат“ нещо. Дали ще „берат джилезу“ от някой строеж, или ще „берат лични данни“ от хорските компютри са подробности… Кръвта вода не става.