Microsoft отваря сорс-кода на JavaScript енджина Chakra

0
16

По време на конференцията JSConf корпорацията Microsoft съобщи за своето решение да превърне JavaScript енджина Chakra, използван в браузърите Microsoft Edge и Internet Explorer, в открит проект.

 

Open Source версията на енджина ще се нарича ChakraCore и ще бъде публикувана в GitHub през месец януари 2016 година. Първоначално ще има версия само за операционната система Windows, но след това ще бъде включена поддръжката и на други платформи. Ще бъдат представени подробни инструкции и примери за работа с енджина.

 

Chakra Core е съвременен многопоточен JavaScript енджин, в който са включени парсер, интерпретатор, генератор на машинен код и JIT-компилатор. Енджинът не е част от конкретен софтуер и се управлява чрез собствен API, като това дава възможност да бъде вграждан в различни приложения.

ChakraCore няма да съдържа специфичните за ОС Windows специализирани API. Няма да се предоставят и софтуерните слоеве, необходими за интеграцията с браузърите Edge и Universal Windows Platform. Вместо тях на програмистите ще бъдат предоставени нови универсални API.

 

Откривайки сорс-кода на проекта софтуерният гигант по всяка вероятност се надява да привлече обществото, софтуерните компании и програмистите да експериментират и да работят върху усъвършенстването на ChakraCore.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за