Microsoft отвори сорс кода на GW-BASIC

1
763

На 21 май 2020 година Microsoft отвори кода на интерпретатора на езика за програмиране GW-BASIC. Сорс кодът е изцяло на асемблер, като в поясненията софтуерният гигант съобщава, че няма код на програмния език С, а всичко е 100% асемблер за процесора Intel 8088. Датата на сорс кодовете е 10 февруари 1983 година. Към днешен ден сорс кодът на GW-BASIC е публикуван в GitHub под MIT лиценза.

На практика Microsoft отваря сорс кода на GW-BASIC само с исторически и образователни цели. По този начин корпорацията допълни колекцията отворен код, която включва още операционните системи MS-DOS 1.25 и 2.0, кодът на които бе отворен през 2018 година. Microsoft каза още, че няма да приема pull заявки в основната директория на хранилището с кода на GW-BASIC.

Интересно е, че файловете на сорс кода на GW-BASIC са с дата на публикация „преди 38 години“, но това се отнася само за LICENSE (Initial commit 38 years ago) и файла .gitignore (където също можем да видим Initial commit 38 years ago), което изглежда малко странно. Сякаш за създаването на тази историческа атмосфера е използван персонален компютър от 1983 година. Само че MIT License се появи през 1988 година.

И още, във файла GWMAIN.ASM можем да видим следните редове:

--------- ---- -- ---- ----- --- ---- -----
COPYRIGHT 1975 BY BILL GATES AND PAUL ALLEN
--------- ---- -- ---- ----- --- ---- -----

ORIGINALLY WRITTEN ON THE PDP-10 FROM
FEBRUARY 9 TO APRIL 9 1975

BILL GATES WROTE A LOT OF STUFF.
PAUL ALLEN WROTE A LOT OF OTHER STUFF AND FAST CODE.
MONTE DAVIDOFF WROTE THE MATH PACKAGE (F4I.MAC).
5 1 глас5 1
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари