Днешният Microsoft обича Линукс. Под ръководството на Надела компанията прегърна света на открития код и доказателство за това не е само включването на Линукс като подсистема в Windows, а и разкриването на хиляди патенти, които дълги години монетизираше успешно, за да покаже просто това – „Microsoft обича Линукс“.

Именно с това започва публикацията си е един от блоговете на компанията Джон Госман, член на борда на директорите на Linux Foundation и инженер в Microsoft, който обяви, че компанията ще помогне за включването на естествена поддръжка за exFAT в ядрото на Линукс.

Представена официално преди 13 години, Extended File Allocation Table или просто exFAT се базира на FAT, една от първите файлови системи за флопи дискове. С времето FAT се превръща в неизменна част от MS-DOS и Windows. Впоследствие, Microsoft разширява функционалността на системата за поддържане на устройства с флаш памети, именно с exFAT, която се превръща в стандарт, приет от SD Card Association.

Това, което прави компанията е не да публикува изходния код на системата, а техническите спецификации, надявайки се да бъде включена естествената поддръжка на exFAT в ядрото на Линукс. Това може да стане още в началото на 2020, когато се и очаква да се появи следващата ревизия на Linux System Definition.

„За нас е важно Линукс общността да може да се възползва от включената поддръжка на exFAT в ядрото на Линукс. За тази цел предоставяме публично техническите спецификации на exFAT с цел да бъде улеснена разработката на съгласувани, интероперативни имплементации. Подкрепяме също така и евентуалното включване на Линукс ядрото с поддръжката на exFAT в бъдеща ревизия на юLinux System Definition от страна на Open Invention Network, където веднъж приета, кодът ще се облагодетелства от защитните патентни вложения на над 3400-те членове и лицензи на OIN“, пише Госман.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари