Microsoft официално представи „новия Bing“, базиран на подобрена версия на ChatGPT

0
2497

Microsoft анонсира новата версия на своята интернет търсачка Bing, в която, както се очакваше, ще бъде интегрирана подобрената версия на чатбота ChatGPT на OpenAI. Уеб браузърът Edge също ще бъде актуализиран, за да предоставя редица нови възможности за сърфиране и търсене онлайн.

„В повечето случаи хората кликват върху линковете, върнати от търсачката, и след това бързо се връщат обратно. Това е сигурен признак, че търсенето не работи добре. Време е да се адаптираме към новите реалности в сферата на интернет търсенето. Самите търсачки не са се променили през изтеклите 20 години, когато бе осъществен големия технологичен скок в тази област. Потребителският опит също остана на нивото отпреди 20 години“ – заяви корпоративният вицепрезидент на Microsoft Юсуф Мехди.

Ето защо Bing ще има чатбот, най-вероятно базиран на езиковия модел GPT-4 (ChatGPT използва GPT-3.5). Компанията вярва, че изкуственият интелект в търсачката ще помогне на потребителите да получат по-бързо необходимата им информация. За разлика от ChatGPT чатботът на Bing ще има достъп до актуална информация за света.

В новия Bing потребителите ще могат да въвеждат заявки с дължина до 1000 знака и да получават анотирани отговори, генерирани от изкуствения интелект, които ще се показват до обикновените резултати от търсенето.

Ключовите особености на новата търсачка Bing на Microsoft:

  • Bing се базира на Logic Learning Machine (LLM) от ново поколение, също създадена от OpenAI и специално разработена и оптимизирана за интернет търсачките. Този ИИ е значително по-мощен от изкуствения интелект на ChatGPT
  • Използване на модела Prometheus Model (моделът Прометей), с който значително се повишава релевантността, отговорите на търсачката са по-актуални и по-точни
  • Подобрени са базовите показатели на индексирането на информацията чрез използване на мощен изкуствен интелект в алгоритъма на търсенето. Това е най-големият скок в релевантността на резултатите в цялата история на Microsoft
  • Нов потребителски интерфейс

В браузъра Microsoft Edge е добавен нов страничен панел за бърз преход към чатбота ChatGPT. Това е удобно за задаване на въпрос относно информацията в отворената уеб страница или документ.

Софтуерният гигант допълва, че чатботът може да представи кратка обобщена информация за например, PDF файл с 15 и повече страници. На чатбота може да бъде подаден фрагмент сорс код, например намерен от търсачката в Stack Overflow, който да бъде транслиран на друг програмен език, като съвременния Rust, в който е предвидена защита от допускането на грешки при работа с паметта.

Предварителната версия на новата търсачка Bing на Microsoft от днес вече е достъпна за ограничен брой потребители. Ако искате да я ползвате, трябва да посетите сайта bing.com/new. Примерите, които могат да се извикат в показаната по-долу уеб страница много добре показват възможностите на новия Bing.

Мобилната версия на новия Bing се очаква да излезе след около един месец. Освен това, през следващите няколко часа се очаква в канала за разработчици Dev, да излезе новата версия на Microsoft Edge, в който е осъществена интеграцията на новия Bing.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари