Стопкадър от епизода „Be Right Back“ от 2013 г. на сериала „Black Mirror“.

Чат робот на базата на изкуствения интелект, който ви позволява да комуникирате с починалите си близки, звучи като нещо взето направо от научната фантастика. Но ако един от най-скорошните технологични патенти на Microsoft се реализира, взаимодействието с 3D цифрова версия на починал близък или приятел, един ден може да се превърне в мода, а след това в обичайна дейност.

Патентът, озаглавен „Създаване на комуникационен чат робот на база на конкретно човешко лице“, подробно описва системата, която ще осъществява достъп до изображения, гласови данни, публикации в социалните мрежи, електронни съобщения и друг дигитален отпечатък, оставен от хората приживе, за да „създаде специален портрет на личността на конкретния човек“. В някои случаи изображенията и видеата, на които починалия присъства, могат да бъдат използвани за създаване на 3D модел на човека с цел допълнителен реализъм.

Това е особено провокативна концепция, особено когато се има предвид описанието на патента, което гласи, че системата може да се използва за създаване на дигитална версия на хора, които са съществували в миналото и такива, които са живи и в настоящето.

Изобретателите на патента са Дъстин Ейбрамсън и Джоузеф Джонсън-младши. Microsoft е подала патента още през 2017 г., но той е бил одобрен и защитен едва този месец и стана обект на активни дискусии и дебати в социални мрежи, поради силно противоречащия му характер на естествените и природни закони, които познаваме, давайки обещание някой ден да създаде интерактивен, „жив паметник“, на починалите ни близки. Колкото и шокираща да изглежда идеята в началото обаче, мнозина, които са загубили любим човек, ще усетят комфорта, който може да дойде от интерактивното взаимодействие с починалия или слушането на гласа му. Смъртта на близък винаги създава една значителна празнина в нашия свят, която копнеем да запълним.

И все пак Тим О’Брайън, генерален мениджър на програмите за изкуствен интелект на Microsoft, каза в Twitter, че компанията няма планове да реализира технологията по гореописания начин в близките години.

„Но ако някога си намеря работа като сценарист на Black Mirror, ще знам да отида в сайта на патентното бюро, в търсене на идеи за сюжети.“, добавя О’Брайън.

Черното огледало

Британската научно-фантастична поредица „Black Mirror“, за която говори О’Брайън, изследва подобна концепция за „възкресяване“ на мъртви хора чрез технологиите в епизод от 2013 г., който се казва „Be Right Back“. В него опечалена жена, изиграна от Хейли Атуел, наема услуга, която ѝ позволява да си взаимодейства с мъртвия си приятел, шокиращо точно пресъздаден от AI, изигран от Domhnall Gleeson. Неговата дигитална версия е създадена на база цялата комуникация и съобщения, които двамата са разменили, както и снимките, видеата и действията му в социалните мрежи.

Подобни сценарии вече са прониквали в реалния живот с холограми в реалния живот на известни личности като Уитни Хюстан и рапъра Тупак Шакур. И през 2015 г. Евгения Куйда, съосновател и главен изпълнителен директор на софтуерната компания Replika, пое ангажимент за обучаване на чатбот на база хиляди текстови съобщения, които са били споделени между нея и нейния най-добър приятел Роман, който е загинал в автомобилна катастрофа по-рано. По този начин тя е създала един безсмъртен цифров Роман, който все още може да „разговаря“ със семейството и приятелите си.

Това, че компания с размерите и възможностите на Microsoft, защитава патент за технология за увековечаване на мъртвите чрез техни дигитални копия, предполага че тази практика някой ден може да стане много по-широко приета и използвана. Но съществува и етично-моралната дилема – дали изобщо трябва да правим това? И ако един ден тази възможност бъде предоставена на широката общественост, какво ще се случи и ще изглежда? Както подчертава епизодът на Black Mirror, отговорите на тези въпроси не са никак лесни.

Идеята за постигане на безсмъртие вълнува нестихващо човешкия ум от векове, дори още от Древността. През Средновековието алхимици са посвещавали целия си живот на търсенето на Философския камък – предполагаема субстанция, която има чудотворни свойства и позволява превръщането на обикновени метали в благородни, най-вече злато, но също лекува всякакви болести и потенциално се е смятало, че може да осигури и безсмъртие на притежателя си. И ако някои учени и изследователи отхвърлят идеята за съществуване на философски камък, а повечето са я разглеждали като различна метафора в различните времена – от метафора за способностите на фармацията до метафората за това, че философския камък представлява „ядрото на личността“, според К. Юнг, то днес той може да е метафора за възможностите на технологиите. И може би хората вече са на прав път в откриването му. Днес в САЩ вече съществуват стартъпи и дори по-големи компании, които работят по технологии, които да могат да „трансферират“ информацията от човешкия мозък на дигитален носител, а след това да я интегрират в система за комуникация и такива, които замразяват тела на починали, с надеждата един ден да ги върнат към живота, когато безсмъртието вече е открито.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
7 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари