Microsoft обяви миналата сряда, че планира да добави поддръжка на формата exFAT, файлова система, която основно се използва в Android устройствата, към Linux ядрото. exFAT е създадена през 2006 г. с намерение да се подобри файловата система FAT и в резултат на това да се осигури по-добра поддръжка, надеждност и по-големи поддържани размери на файловете. Това е доста специална файлова система, така че не бихте могли да я използвате на всяко устройство и определено домашния потребител няма нужда от нея в ежедневната си работа. Това важи и хората, които използват Linux на домашния си компютър. Изглежда Microsoft има намерение да промени този факт.

exFAT е разработена от Microsoft с основна цел да се използва в Windows и да се превърне в универсална файлова система за много видове устройства за съхранение на данни като SD карти и USB флаш памети. Тази уницифираност на стандарта, и факта че е надграден от FAT, позволяват на стотици милиони външни памети по света, да работят само с включването им към компютъра / мобилното устройство и да нямат нужда от допълнителна настройка или форматиране.

Microsoft в своето изявление в блога си казва:

„За нас е важно Linux общността да може да използва exFAT и това ще се улесни, когато тя бъде включена по подразбиране в ядрото. За тази цел ще направим публично достъпна техническата информация на Microsoft за файловата система exFAT, с което да дадем възможност за разработване на съвместимост от ентусиасти, доброволци и други компании, които подкрепят отворения код“.

Microsoft и отворения код

През последните години, Microsoft показа сериозен интерес към Linux и отворения код. Например през 2017 г, компанията включи поддръжка на Linux ядро и терминал в експерименталната версия за разработчици и членове на програмата Windows Insider, което беше първия толкова явен и категоричен ход, който показа, че Microsoft иска да засили позициите си в средите на отворения код. По-късно, през 2018 започна работа в съвместно партньорство с компанията Canonical – разработчикът на най-популярната Linux дистрибуция сред настолните потребители – Ubuntu.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари